• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Διϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA)

Η διϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) είναι μια φυσική στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τη χοληστερόλη στα επινεφρίδια. Η DHEA έχει παρόμοια χημική δομή με την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα και μετατρέπεται εύκολα σε αυτές τις ορμόνες. Η παραγωγή DHEA τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μεγιστοποιείται κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή και μειώνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Συνεπώς πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, συσχετίζονται επίσης με χαμηλά επίπεδα παραγωγής DHEA. Οι οπαδοί της DHEA τη συνιστούν για πρόληψη από τις επιδράσεις της γήρανσης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα χαμηλά επίπεδα DHEA αποτελούν σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Ούτε υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αυξημένα επίπεδα DHEA επιβραδύνουν, σταματούν ή αντιστρέφουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Για χρόνια η DHEA προωθήθηκε ως φάρμακο-θαύμα για την απώλεια βάρους, με βάση κάποιες μελέτες σε τρωκτικά που έδειξαν ότι η DHEA ήταν αποτελεσματική στον έλεγχο της παχυσαρκίας σε ποντίκια και αρουραίους. Άλλες μελέτες σε τρωκτικά κατέληξαν σε παρόμοια ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την DHEA στην πρόληψη του καρκίνου, της αρτηριοσκλήρωσης και του διαβήτη. Αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί με μελέτες σε ανθρώπους. Παρά την έλλειψη επαρκών επιστημονικών αποδείξεων, τα συμπληρώματα διατροφής με DHEA προωθούνται με το επιχείρημα ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε πολλές χρόνιες καταστάσεις όπως «καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, παχυσαρκία, πολλαπλή σκλήρυνση, Parkinson , Alzheimer , διαταραχές του ανοσοποιητικού, κατάθλιψη και οστεοπόρωση». Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη διϋδροεπιανδροστερόνη. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα της λήψης συμπληρωμάτων DHEA μπορεί να είναι ευεργετικά, ουδέτερα ή βλαβερά, αλλά είναι μικρές οι πιθανότητες η DHEA να επηρεάσει όλους τους οργανισμούς με τον ίδιο τρόπο. Η αύξηση των επιπέδων DHEA μπορεί να προκαλέσει αύξηση της τεστοστερόνης, η οποία σε κάποιους άντρες μπορεί να προκαλέσει διόγκωση προστάτη και σε κάποιες γυναίκες τριχοφυΐα στο πρόσωπο. Η αύξηση των οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης ή των καρδιακών προβλημάτων, αλλά μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εν ολίγοις, η λήψη DHEA αποτελεί ρίσκο υψηλού κινδύνου όταν βασίζεται σε αβάσιμα στοιχεία.

Η έρευνα της Δρ. Elizabeth Barrett - Connor , καθηγήτριας και προέδρου του τμήματος οικογενειακής και προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, αναφέρεται από τους προωθητές της DHEA ως απόδειξη για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο, η Δρ. Barrett - Conner λέει ότι «η DHEA είναι το γιατροσόφι της δεκαετίας του '90. Ανησυχώ πολύ που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα φάρμακο για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα. Δεν θα το συνιστούσα» ( Skerret 1996).

Οι κύριοι υποστηρικτές της DHEA, που την παρουσιάζουν ως φάρμακο-θαύμα, είναι εκείνοι που την πουλάνε ή κερδίζουν πουλώντας βιβλία , ή οι εκπομπές που διαφημίζουν τις φυσικές θεραπείες.

Σχετικές καταχωρίσεις: εναλλακτικές θεραπείες και θεραπεία μέσω πίστης


Stephen and Kurt Butler. editors. A Consumers Guide to Alternative Medicine: A Close Look at Homeopathy, Acupuncture, Faith-Healing, and Other Unconventional Treatments Buffalo, N.Y. : Prometheus Books, 1992).

Barrett, Stephen and William T. Jarvis. editors. The Health Robbers: A Close Look at Quackery in America (Consumer Health Library), (Amherst, N.Y.: Prometheus Books, 1993).

Raso, Jack. "Alternative" Healthcare: A Comprehensive Guide (Consumer Health Library) (Amherst, NY: Prometheus Books,1994).

Sahelian, Ray. Dhea : A Practical Guide (Avery Pub Group, 1996).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα