• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Εκτόπλασμα

Το Εκτόπλασμα είναι η ουσία που ρέει απο τα φαντάσματα/πνεύματα και που τους δίνει την δυνατότητα να υλοποιούνται και να πραγματοποιούν πράγματα όπως η τηλεκίνηση. Για κάποιο περίεργο λόγο, το εκτόπλασμα είναι αόρατο δια γυμνού οφθαλμού αλλά εμφανίζεται σε φωτογραφίες. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι οι κάμερες είναι πιο ευαίσθητες στον πνευματικο κόσμο απ'ότι οι άνθρωποι.Ή, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους άλλους παράγοντες όπως οι αντανακλάσεις, οι διαθλάσεις, η επεξεργασία του φιλμ και άλλα φυσικά φαινόμενα που συχνά παραβλέπονται από του πραγματικά ψυχικούς.

Στο απόγειο των πνευματιστικών συνεδριών -- τον 19ο και αρχές 20ου αιώνα-- το εκτόπλασμα συχνά παραγόταν απο το μέντιουμ.Ο Τζέϊμς Ράντι λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, απο που παραγόταν ήταν χρωματισμένο τουλπάνι (είδος υφάσματος που χρησιμοποιείται για το τύλιμα των τυριών), και διάφορες άλλες καθημερινές ουσίες. Κοντολογίς, πιστεύει ότι τα μέντιουμ τους εξαπατούσαν.Φυσικά, ο Ράντι δεν μπορεί να αποδείξει ότι όλα τα μέντιουμ έκαναν κάτι τέτοιο κάθε φορά·συνεπώς κάποιοι ψυχικοί μπορεί να μην εξαπατούσαν. Αυτή η δυνατότητα είναι αρκετή για να διασφαλίσει την πίστη στο εκτόπλασμα, από αυτούς που πάσχουν από το σύνδρομο του πραγματικού πιστού. Ένας πραγματικός σκεπτικιστής όμως, θα έπρεπε να συμπεράνει ότι η πιθανότητα το εκτόπλασμα να είναι μια πραγματική ουσία από το βασίλειο των πνευμάτων, είναι σχεδόν μηδενική.

Σχετικές καταχωρίσεις: αυτόματη γραφή, πνευματισμός, πνευματιστική δέλτος, μέντιουμ, φαντάσματα, διαυλισμός, φαινόμενο φωνής μέσω ηλετρονικών συσκευών


Περισσότερες Πληροφορίες

Keene, M. Lamar. The Psychic Mafia (Prometheus, 1997).

Randi, James. An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural (N.Y.: St. Martin's Press,1995).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα