• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Επιστημονισμός

Ο Επιστημονισμός, με την ισχυρή έννοια, είναι η αυτο-αναιρούμενη άποψη ότι μόνο επιστημονικοί ισχυρισμοί έχουν νόημα, άποψη η οποία δεν είναι επιστημονική οπότε αν είναι αληθής, δεν έχει νόημα. Συνεπώς, ο επιστημονισμός είναι είτε λάθος είτε χωρίς νόημα. Αυτή την άποψη φαίνεται να ασπαζόταν και ο Ludwig Wittgenstein στο Tractatus Logico-philosophicus (1922) όταν είπε πράγματα όπως " Η καθολικότητα αληθών προτάσεων είναι όλη η φυσική επιστήμη..." . Αργότερα αρνήθηκε αυτή την άποψη.

Με την ασθενή έννοια, ο επιστημονισμός είναι η άποψη ότι οι μέθοδοι των φυσικών επιστημών πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα θέματα. Αυτή η άποψη συνοψίζεται ωραία από τον Michael Shermer:

Ο επιστημονισμός είναι μια επιστημονική ματιά για το σύμπαν, που περιλαμβάνει φυσικές εξηγήσεις για όλα τα φαινόμενα, αποφεύγει υπερφυσικές και παραφυσικές υποθέσεις, και αγκαλιάζει τον εμπειρισμό και την λογική σαν τισ δυο κολώνες που στηρίζουν μια φιλοσοφία ζωής κατάλληλη για μια Εποχή της Επιστήμης. (Shermer 2002).

Απο την άλλη, ο ορισμός του επιστημονισμού σε ένα οποιοδήποτε λεξικό είναι," το ύφος και η μέθοδος ενός τυπικού φυσικού επιστήμονα", όποιος και αν είναι αυτός.

Σχετικές καταχωρίσεις: νατουραλισμός


Περισσότερες Πληροφορίες

Haack. Susan. "Science, Scientism, and Anti-Science in the Age of Preposterism," Skeptical Inquirer, Nov/Dec 1997.

Shermer, Michael. "The Shamans of Scientism," Scientific American, September 2002.

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα