• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Κύματα Άλφα

Τα κύματα άλφα είναι ταλαντούμενες ηλεκτρικές τάσεις μέσα στον εγκέφαλο. Ταλαντώνονται στην περιοχή των 7.5 με 13 κύκλων ανά δευτερόλεπτο. Επειδή τα κύματα άλφα δημιουργούνται σε καταστάσεις χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και κάτω από ύπνωση, λανθασμένα θεωρούνται ως επιθυμητά. Κύματα άλφα δημιουργούνται και κάτω από δυσάρεστες καταστάσεις και όταν κάποιος δεν είναι χαλαρωμένος. Δεν είναι ένα μέτρο γαλήνης και ηρεμίας, ούτε υποδηλώνουν αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης. Τα κύματα άλφα υποδηλώνουν την έλλειψη οπτικής επεξεργασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης: όσο λιγότερη είναι η οπτική επεξεργασία και όσο λιγότερη είναι η συγκέντρωση, γενικά τόσο τα κύματα άλφα είναι δυνατότερα. Αν κλείσετε τα μάτια σας και δεν σκέφτεστε βαθειά ή δεν συγκεντρωθείτε σε νοητικές εικόνες, τα κύματα άλφα σας θα είναι αρκετά δυνατά.

Δεν υπάρχουν τεκμήρια για το ότι "Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μια κατάσταση "επισκευής και ανοικοδόμησης" χρησιμοποιώντας την ενέργεια των κυμάτων άλφα", όπως υποστηρίζει μια διαφήμιση συμπληρώματος πρωτεΐνης. Ούτε υπάρχουν αποδείξεις πως ο εγκέφαλος είναι πιο διορατικός, δημιουργικός και παραγωγικός όταν παράγει κύματα άλφα. Κάποιοι πιστεύουν πως με το να αυξήσουν τα κύματα άλφα μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να οδηγηθούν στην αυτο-ίαση και την πρόληψη ασθενειών. Αυτή η πεποίθηση φαίνεται να στηρίζεται στην ιδέα ότι μιας και τα κύματα άλφα αυξάνονται κατά το διαλογισμό και τη χαλάρωση, υποδηλώνουν την έλλειψη στρες, που δεν μπορεί παρά να είναι καλό για μας. Όμως τα κύματα άλφα μπορούν να παραχθούν και όταν κάποιος δεν είναι χαλαρός. Συνεπώς, η αύξηση τους δεν εγγυάται τη μείωση του στρες, πόσο μάλλον τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορείτε όμως να ελέγξετε έναν υπολογιστή με τα κύματα άλφα και μι (τα τελευταία φαίνεται να σχετίζονται με τον κινητικό φλοιό μιας και εξαφανίζονται με την κίνηση ή την πρόθεση να κινηθούμε). Μπορείτε ακόμα και να συνθέσετε μουσική με τα εγκεφαλικά σας κύματα, όπως έκανε ο Δρ.Miller.


Περισσότερες Πληροφορίες

Beyerstein, Barry. "Altered States of Consciousness," in The Encyclopedia of the Paranormal, edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996).

Beyerstein, Barry. "The Myth of Alpha Consciousness," Skeptical Inquirer , 10, no. 1 [1985].

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα