• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Η φάρσα με το σκελετό του Κενταύρου

Οι Κένταυροι είναι μυθολογικές οντότητες που παρουσιάζονται στην Ελληνική μυθολογία. Είχαν το σώμα αλόγου και τον κορμό ανθρώπου και ζούσαν στις πλαγιές του Πηλίου. Ο πιο γνωστός και σεβαστός, κατά την αρχαιότητα, κένταυρος ήταν ο Κένταυρος Χείρων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα πως ο Χείρων δίδαξε στον Αχιλλέα τα περί χειρουργικών επεμβάσεων για την εξαγωγή των θανατηφόρων βελών. Επίσης αναφέρει ότι δίδαξε και τον Ασκληπιό, τον θεό της Ιατρικής, για τα “ήπια φάρμακα” τα οποία ήταν πολύ αποτελεσματικά για το σταμάτημα της αιμορραγίας και την ανακούφιση των πόνων *.

Κάποιοι θεωρούν ότι η ύπαρξη των Κενταύρων ήταν πραγματική και αποδέχονται τη μυθολογία ως αλήθεια. Για να υποστηρίξουν επίσης την άποψή τους, αναφέρουν και μια φωτογραφία του σκελετού ενός Κενταύρου ο οποίος υποτίθεται πως ανακαλύφθηκε σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στο Βόλο. Ο σκελετός αυτός, λένε, μεταφέρθηκε κρυφά στην Αμερική για περαιτέρω μελέτες και βρίσκεται στη δημόσια θέα στο Πανεπιστήμιο του Τενεσύ (Tennesse).

Η φωτογραφία που αναφέρουν φαίνεται εδώ και είναι όντως αληθινή. Τα απομεινάρια ενός Κενταύρου;

Το έκθεμα αυτό βρίσκεται στην αίθουσα Jack E. Reese στη βιβλιοθήκη Hodges του Πανεπιστημίου του Τενεσύ ( University of Tennessee ) από το 1994. Στο πλάι αυτού του εκθέματος υπάρχει ένα κέιμενο που περιγράφει τον σκελετό ως "ένα από τους τρείς θαμμένους κενταύρους που ανακαλύφθηκαν το 1980 από την Αρχαιολογική Εταιρία του Άργους Ορεστικού, οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βόλου". Παρουσιάζεται επίσης και ένας χάρτης της Ελλάδος, μια εικόνα ενός Κενταύρου από τον Παρθενώνα καθώς και ένα σχέδιο που δείχνει την ανατομία ενός ενήλικου Κενταύρου. Στην πρόσοψη τους εκθέματος, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, υπάρχει η φράση "Do you believe in Centaurs?" (Πιστεύετε στου Κενταύρους;).

Ο Κένταυρος λοιπόν είναι ψεύτικος και κατασκευάστηκε από τον Bill Willers, καθηγητή βιολογίας του πανεπιστημίου του Wisconsin-Oshkosh, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και καλλιτέχνης. Ο Willers συνδύασε τον σκελετό ενός κανονικού ανθρώπου με τον σκελετό ενός πόνυ Shetland. Για να κάνει τα κόκκαλα να έχουν το ίδιο χρώμα, άλειψε τον σκελετό του πόνυ με τσάι. Ο Willers κατασκεύασε τον Κένταυρο στα μέσα της δεκαετίας του '80 και τον εξέθεσε στο Madison Art Center καθώς επίσης και σε διάφορα κολέγια. Το 1992, ο Beauvais Lyons, καθηγητής τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τενεσύ, και ο Neil Greenberg, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, κινητοποιήθηκαν για να συλλέξουν πόρους ώστε να φέρουν τον Κένταυρο στο πανεπιστήμιο τους. Αυτό το κατάφεραν το 1994, οπότε και αποτελεί μόνιμο πλέον έκθεμα.

Ο σκοπός αυτής της "φάρσας", λέει ο Lyons ήταν "να παραπλανήσουμε τους φοιτητές ώστε να αφυπνίσουμε το κριτικό τους πνεύμα. Μόνο και μόνο επειδή κάτι δεν βρίσκεται στον τομεα με τα φανταστικά εκθέματα, αυτό το κάνει να είναι πραγματικό; *". Υποθέτω πως όχι. Όταν όμως κάποιος θέλει να πιστέψει, πιστεύει και το απίθανο.


Περισσότερες Πληροφορίες

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα