• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Κρυπτομνησία

Η κρυπτομνησία είναι κυριολεκτικά κρυμμένη μνήμη. Ο όρος χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την προέλευση εμπειριών που οι άνθρωποι θεωρούν ως καινούργιες, ενώ στην πραγματικότητα βασίζονται σε μνήμες γεγονότων που έχουν ξεχάσει. Φαίνεται πιθανό ότι οι περισσότερες αναδρομές προηγούμενων ζωών είναι μυθοπλασίες που τροφοδοτούνται από την κρυπτομνησία. Για παράδειγμα, οι αναμνήσεις που είχε η Virginia Tighe σε κατάσταση ύπνωσης για την Bridey Murphy από το Cork της Ιρλανδίας (Bridie Murphey Corkell), αν δεν είναι εσκεμμένα ψευδείς, πιθανότατα είναι αναπολήσεις γεγονότων που συνεβησάν στη ζωή της αλλά μετά τα ξέχασε.

Η κρυπτομνησία μπορεί επίσης να εξηγήσει το πως η προφανής λογοκλοπή από ανθρώπους όπως η Helen Keller ή ο George Harrison των Beatles, μπορεί να είναι περιπτώσεις κρυφών μνημών. Ο Harrison δεν σκόπευε να λογοκλέψει το τραγούδι "He's So Fine" των Chiffon στο "My Sweet Lord". Ούτε η Keller σκόπευε να αντιγράψει το "The Frost Fairies" της Margaret Canby, όταν έγραφε το "The Frost King". Και οι δυο μπορεί να μην θυμούνται συνειδητά την εμπειρία τους με τα άλλα έργα.


Περισσότερες πληροφορίες

Baker, Robert A . Hidden Memories : Voices and Visions from Within (Amherst, N.Y.: Prometheus Books, 1996).

Schick, Jr., Theodore and Lewis Vaughn, How to Think About Weird Things 2nd ed. (Mountain View, California: Mayfield Publishing Company, 1998),

"Voices from Beyond: The Age-Old Mystery of Channeling," by Ted Shultz in The Fringes of Reason , ed. Ted Schultz (New York: Harmony Books, 1989).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα