• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Το Πρόσωπο στον Άρη

Το Πρόσωπο στον Άρη είναι μια εικόνα που φαίνεται σε ορισμένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 1976 στον Άρη, στην περιοχή της Κυδωνίας, από την διαστημική βολίδα Viking Orbiter.Η εικόνα αυτή είναι ένας φυσικός σχηματισμός αλλά κάποιοι άνθρωποι την βλέπουν σαν ένα πρόσωπο ή σαν κάποιο κτίριο, και είναι πεπεισμένοι ότι έχει κατασκευαστεί από νοήμονα όντα.

Σύμφωνα με τον Γκάρυ Πόσνερ (Gary Posner), αυτός που ευθύνεται πιο πολύ για την άποψη ότι το πρόσωπο στον Άρη είναι τεχνητή κατασκευή, είναι ο Ρίτσαρντ Σ. Χόγκλαντ (Richard C. Hoagland) συγγραφέας του The Monument of Mars: A City in the Edge of Forever (Τα Μνημεία στον Άρη: ΜΙα Πόλη στην Άκρη του Πάντα)(1987).

Η NASA ισχυρίζεται ότι αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες οφείλεται σε παιχνίδια του φωτός και των σκιών. Μερικοί έλαβαν αυτή την εξήγηση σαν σίγουρο σημάδι προσπάθειας κουκουλώματος του πραγματικού γεγονότος. Κάποιο μηχανικοί και επιστήμονες υπολογιστών επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες ψηφιακά.Αυτό σύντομα γέννησε την ιδέα ότι το πρόσωπο ήταν ενα γλυπτό που απεικόνιζε έναν άνθρωπο, το οποίο ήταν τοποθετημένο δίπλα σε μια πόλη ή οποία μπορούσε και αυτή να ειδωθεί.Κάποιοι άρχισαν να αναρωτούνται: μήπως κατασκευάστηκαν αυτά από τα ίδια όντα που κατασκεύασαν τα αρχαία αεροδρόμια στο Περού και που προσπαθούν τώρα να επικοινωνήσουν μαζί μας φτιάχνοντας πολύπλοκα σχέδια πάνω σε χωράφια;Κάποιοι μετέβαλαν την απορία σε πίστη, δεχόμενοι και τις πλέον ασύλληπτες "αποδείξεις" - αποκυήματα φαντασίας.Η ,πιο προσγειωμένη, εξήγηση του Καρλ Σαγκάν ήταν ότι το πρόσωπο στον Άρη δημιουργήθηκε από την διάβρωση των ανέμων και άλλων φυσικών δυνάμεων (Sagan,52-55).Αυτή η άποψη φαίνεται και η πιο λογική.

Η διαστημική βολίδα της αποστολής Mars Odyssey της NASA, έστειλε τον Ιούλιου 2002 μερικές πιο ακριβείς φωτογραφίες της περιοχής, οι οποίες φαίνεται ότι χτυπούν το παραμύθι του Προσώπου του Άρη στο πρόσωπο, μαζί και με κάποια άλλα πρόσωπα. Προς απογοήτευση των λάτρεων του μυστηρίου, η NASA λέει ότι η περιοχή της Κυδωνίας "είναι μια κανονική γεωλογική περιοχή με πλαγιές και ρήγματα που σχηματίστηκαν απο αιώνες ανέμου και κατηφορική κίνησης μαζών, λόγω βαρύτητας."*

 

 

 

 

Σχετικές καταχωρίσεις: αρχαίοι αστροναύτες,αποφένια,παρειδωλία,sitchin, velikovsky


Περισσότερες Πληροφορίες

Sagan, Carl. The Demon-Haunted World - Science as a Candle in the Dark (New York: Random House, 1995).

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα