• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Σάι Μπάμπα - Sai Baba

ο Σάι ΜπάμπαΟ Σάι Μπάμπα είναι ο Σατυγιαναρυγιάνα Ράζου ( Satyanarayana Raju), ένας Ινδός γκουρού γεννημένος το 1926 και είναι κατά κόσμον γνωστός ως Μπαγκαβάν Σρι Σάθυα Σάι Μπαμπα ( Bhagavan Sri Sathya Sai Baba)(επικριτές του υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία γέννησης παραποιήθηκε έτσι ώστε να φαίνεται ότι η γέννηση του Σάι Μπάμπα εκπληρώνει μια προφητεία του Sri Aurobindo . Λένε ότι τα αρχεία του σχολείου αποδεικνύουν πως στην πραγματικότητα γεννήθηκε το 1929).Πιστεύεται, τόσο από τον εαυτό του όσο και από τους οπαδούς του που υποτίθεται ότι είναι αρκετά εκατομμύρια, ότι είναι θεϊκός. Ισχυρίζεται ότι έχει παραφυσικές δυνάμεις και ότι μπορεί να κάνει θαύματα. Δύο από τα αγαπημένα του "θαύματα" είναι να υλοποιεί στάχτη για τους φτωχούς και κοσμήματα για τους πλουσίους.

Η ταινία "Guru Busters" (σ.τ.μτφ.: "Κυνηγοί Γκουρού" σε ελεύθερη μετάφραση) από την εταιρία Equinox, έδειξε ότι αυτά τα θαύματα δεν είναι τίποτα άλλο απο φτηνά ταχυδακτυλουργικά τρυκ. Μια κλασσική "ατάκα" από το έργο, ήρθε από έναν Ινδό φυσικό που του δώθηκε ένα δαχτυλίδι το οποίο υποτιθέμενα υλοποίησε ο Σάι Μπαμπα. Ο φυσικός είπε ότι είχε διδακτορικό από το Χάρβαρντ και δεν θα ήταν δυνατόν να ξεγελασθεί από έναν μάγο.Πόσες φορες δεν έχουμε ακούσει λαμπρούς αλλά παράλληλα παραπλανημένους ανθρώπους να λένε ακριβώς αυτή την φράση; Η ταινία απεικονίζει μια ομάδα επονομαζόμενη Σύνδεσμός Ινδών Ρατιοναλιστών και Επιστημών ( Indian Science and Rationalists' Association [ISRA]) καθώς ταξιδεύει μέσα σε όλη την Ινδία όπου απομυθοποιεί και ξεσκεπάζει σαν απατεώνες τοπικούς φακίρηδες, άντρες-θεούς και γυναίκες-θεούς. Ο ISRA είναι για την Ινδία ότι το Ίδρυμα James Randi για την Αμερική και τον Καναδά (σ.τ.μτφ.: που δυστυχώς δεν έχουν ελληνικό ομόλογο με αποτέλεσμα οι γκουρού, οι θεραπευτές, οι New Age καθοδηγητές και οι οποιοιδήποτε τυχάρπαστοι και απατεώνες να αλωνίζουν ελεύθερα και να επαφίεται μόνο σε μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες το ξεσκέπασμα τους). Χρησιμοποιούν επιστημονικές και λογικές αρχές για να ξεσκεπάσουν την μαγική τέχνη της ψευδαίσθησης που χρησιμοποιείται απο Ινδούς μυστικιστές όταν εκτελούν τρυκ όπως η αιώρηση και άλλα υποτιθέμενα θαύματα. (σ.τ.μτφ.: Ο Σάι Μπάμπα ισχυρίζεται ότι είναι Άβαταρ, δηλαδή ενσάρκωση ενός Θεϊκού όντος. Για τον Χριστό, τον Βούδα και τον Μωάμεθ λέει " ο Χριστός,ο Βούδας ο Μωάμεθ και άλλοι, δεν ήταν άβαταρς. Είχαν κάποια θεϊκή δύναμη...η δική μου δύναμη είναι άπειρη". Ενώ για τα λεγόμενα θαύματα του λέει " είναι πέρα από εσάς το να μάθετε το πως και το γιατί δημιουργώ τα αντικείμενα...τα αντικείμενα που δημιουργώ, τα δημιουργώ με την δική μου Θέληση, με τον ίδιο τρόπο που δημιούργησα και το Σύμπαν"!

Τα θαύματα του έχουν αμφισβητηθεί πολύ και υπάρχουν μαρτυρίες αλλά και αποδείξεις σε βίντεο όπου φαίνεται καθαρά ο τρόπος που τα εκτελεί. Είναι πράγματικά τρυκ.Την δεκαετία του 70 συστάθηκε μια επιτροπή από τον Πανεπιστήμιο του Bangalore για να ερευνήσει αυτά τα λεγόμενα θαύματα. Η επιτροπή κατέληξε ότι ήταν απάτες. Ειδικότερα, ο Σάι Κρίσνα (Sai Krishna), ένα 7χρονο παιδί προστατευόμενο του Σάι Μπαμπα, αποκαλύφηκε ότι ήταν απατεώνας. Στις 15 Ιουλίου το 1976 τρία μέλη της επιτροπής τον είδαν να παράγει την ιερή στάχτη. Τελικά βρήκαν ότι η στάχτη ήταν κρυμμένη μέσα στη φανέλα του παιδιού και έβγαινε έξω όταν τράβαγε μια κλωστή κρυμμένη στα ρούχα του. Στις 23 Νοεμβρίου 1992 η αγγλική εφημερίδα Deccan Chronicle έβγαλε πρωτοσέλιδο εικόνες από ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Σάι Μπάμπα να "δημιουργεί" ένα χρυσό μενταγιόν παρουσία του Ινδού Πρωθυπουργού κ. P.V. Narasimha Rao. Το βίντεο έδειχνε καθαρά τον Σάι Μπάμπα να παίρνει κρυφά το μενταγιόν από τον βοηθό του, ονομαζόμενο Radhakrishna Menon. Στην συνέχεια ο Σάι Μπάμπα "υλοποιεί" το μενταγιόν με μια κίνηση του χεριού του.

Ο Piet Vroon δουλεύοντας για λογαριασμό της Ολλανδικής εφημερίδας DE VOLKSKRAANT ανέφερε ότι αυτός και ο συνεργάτης του είδαν τον Σάι Μπάμπα να παίρνει δαχτυλίδια, μενταγιόν και ρολόγια από πίσω από βάζα και από κάτω από μαξιλάρια που είχε η καρέκλα του. Επίσης είπαν ότι η στάχτη που εμφάνιζε, βρισκόταν μέσα σε μπαλάκια τα οποιά είχε κρυμμένα στο ένα χέρι του και όταν ήταν να "εμφανίσει" την ιερή στάχτη, τα πέρναγε στο άλλο του χέρι και τα έλιωνε απελευθερώνοντας την.

Υπάρχουν επίσης και διάφορα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον οίκο του Σάι Μπάμπα. Στις 6 Ιουνίου του 1993, έξι εσώκλειστοι του παλατιού του βρέθηκαν άγρια δολοφονημένοι μέσα στην κρεβατοκάμαρα του. Ο ένας από αυτούς ήταν και ο Radhakrishna Menon, ο βοηθός του που καταγράφηκε στο βίντεο να του δίνει ένα μενταγιόν. Η υπόθεση έκλεισε με το πόρισμα ότι η σφαγή αυτή ήταν αποτέλεσμα απόπειρας δολοφονίας του Σάι Μπάμπα. Η αστυνομία όμως κατηγορήθηκε ότι ηθελημένα κατέστρεψε στοιχεία της υπόθεσης.

Επίσης, στις 19 Ιανουαρίου του 1996, η εβδομαδιαία εφημερίδα LOK PRABHA δημοσίευσε μια αναφορά σχετικά με το Ινστιτούτο Ανώτερων Ιατρικών Επιστημών Σάτια Σάι ( Satya Sai Institute of Higher Medical Sciences) στο οποίο ένας χωρικός από την επαρχία Λατούρ (Latur) της Μαχαράστρα (Maharastra) προοριζόταν για μεταμόσχευση νεφρού. Το νεφρό θα αφαιρείτο από τον γιό του. Αν και το νεφρό όντως αφαιρέθηκε, ένας έλεγχος που έγινε μετά, έδειξε ότι τελικά το νεφρό δεν είχε μεταμοσχευθεί στον πατέρα.Αυτή η υπόθεση δημιούργησε ερωτήματα για το αν το ινστιτούτο εμπλέκεται σε υποθέσεις παγκόσμιας εμπορίας οργάνων.

Ύστερα από όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το Σάι Μπάμπα, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, το μόνο θαύμα που υπάρχει είναι το ότι έχει ακόμα κάποιες παραπλανημένες ψυχές που τις εξαπατεί και τον πιστεύουν.)

Σχετικές καταχωρίσεις: φακίρης και το Ινδικό κόλπο με το σχοινί


Περισσότερες πληροφορίες

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα