• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ταρώ

" Τα ταρώ είναι μια από τις πιο όμορφες ανθρώπινες επινοήσεις. Παρ'όλες τις κατακραυγές των φιλοσόφων, αυτό το πάκο εικόνων, στο οποίο το πεπρωμένο ανακλάται σαν σε καθρέφτη με πολλές πλευρές, παραμένει τόσο ζωτικό και ασκεί μια τόση ακαταμάχητη έλξη σε ευρηματικά μυαλά, που είναι σχεδόν αδύνατο οι αυστηροί κριτικοί που μιλούν εξ ονόματος μιας ακριβούς αλλά μη ενδιαφέρουσας λογικής να καταφέρουν ποτέ να καταργήσουν την εφαρμογή του."--Grillot de Givry ο σκεπτικιστής

Οι κάρτες Ταρώ χρησιμοποιούνται σήμερα κυρίως για να λέμε την μοίρα κάποιου. Δηλαδή για μαντεία. Μερικά χρόνια πριν οι κάρτες Ταρώ θα μας δημιουργούσαν συνειρμικές εικόνες με τσιγγάνες αλλά σήμερα είναι δημοφιλείς ανάμεσα στους αποκρυφιστές και σε αυτούς που ασπάζονται τις διάφορες New Age φιλοσοφίες.

Η σημερινή τράπουλα Ταρώ έχεις τις ρίζες της στην Ιταλία του 15ου αιώνα και σε ένα παιχνίδι που ονομαζόταν triumphs (τράϊαμφς, tarots στα Γαλλικά)(Decker). Η παραδοσιακή τράπουλα Ταρώ αποτελείται από δυο σύνολα καρτών. Το πρώτο ( η μεγάλη Αρκάνα) έχει 22 εικόνες όπως ο Γελωτοποιός, ο Διάβολος, ο Ερημίτης, ο Ήλιος, οι Εραστές, ο Κρεμασμένος και ο Θάνατος. Το δεύτερο έχει 56 κάρτες (η μικρή Αρκάνα) με βασιλιάδες, βασίλισσες, ιππότες, σπαθιά, ραβδιά, κούπες και κέρματα *. Οι Τσιγγάνοι αρχίσαν να χρησιμοποιούν τις κάρτες Ταρώ μόλις τον 20ο αιώνα. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τράπουλες Ταρώ που χρησιμοποιούνται στην χαρτομαντεία. Το νόημα των φιγούρων και αριθμών στις κάρτες Ταρώ διαφέρει πολύ από χαρτομάντη σε χαρτομάντη, πολλοί απ'τους οποίους βρίσκουν διασυνδέσεις των Ταρώ με την καμπάλα, την αστρολογία, το Ι Τσινγκ και την Αρχαία Αίγυπτο καθώς και με άλλες απόκρυφες και μυστικιστικές έννοιες.

Η αρχαιότερη τράπουλα χρονολογείται γύρω στον 10ο αιώνα στην Κίνα, αλλά τα τέσσερα χρώματα της τράπουλας Ταρώ καθώς και όλων των μοντέρνων χαρτιών μάλλον προέρχονται από μια Μουσουλμανική τράπουλα του 14ου αιώνα (Decker). Σύμφωνα με τον de Grivy, στις μοντέρνες τράπουλες των 52 χαρτιών, τα ραβδιά είναι τα σπαθιά ( που αναγγέλουν νέα), τα σπαθιά είναι τα μπαστούνια (και προμηνύουν δυστυχία και θάνατο), οι κούπες είναι κούπες (καρδιές, και προμηνύουν χαρά) και τα κέρματα είναι τα καρό ( και προμηνύουν λεφτά). Σύμφωνα με τον Decker, τα Μουσουλμανικά ραβδιά είναι ραβδιά του πόλο. Σαν Ευρωπαίοι, δεν είμασταν συνηθισμένοι στο πόλο οπότε και αλλαξαμε τα ραβδιά σε μαγικά ραβδιά, ρόπαλα ή σκήπτρα.

Οι Κάρτες Ταρώ συνήθως διαβάζονται από μια χαρτορίχτα, αν και στις μέρες μας του New Age, οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μια τράπουλα Ταρώ μαζί με οδηγίες για το πως να ανακαλύψει τον αληθινό εαυτό του και να ενεργοποιήσει το πραγματικό του δυναμικό .Το γιατί η μοίρα κάποιου είναι μυστηριωδώς κρυμμένη μέσα σε μια τράπουλα είναι όντως μυστήριο, αν και φαίνετα να παίζει κάποιον ρόλο η συμπαθητική μαγεία.

Είναι κάπως ρομαντικά ακαταμάχητη η ιδέα του να ανακατεύεις τα χαρτιά και να βλέπεις την μοίρα σου, το να απλώνεις τα χαρτια κάποιου στο τραπέζι για να τα δουν όλοι, το να "απλώνεις" την ζωή κάποιου και να εξηγούν άτομα που έχουν το χάρισμα της ενόρασης, το να ποντάρεις με το μέλλον κλπ. Η ιδέα του να κοιτάς σε μια εικόνα και να την αφήνεις να σου αποκαλύψει το μέλλον ή να καθρεπτίσει την ψυχή κάποιου, δεν είναι κάτι που οι αυστηροί κριτικοί θα έβρισκαν δελεαστική, αν και ένας τέτοιος οπτικός μυστικισμός ασκεί μια γοητεία. Αιώνες επιστημονικής προόδου και μάθησης δεν έχουν εκμηδενίσει την δημοτικότητα απόκρυφων συστημάτων καθοδήγησης όπως τα Ταρώ, την πνευματιστική δέλτο, την αστρολογία, το Ι Τσινγκ, την χειρομαντεία, την ιριδολογία, την γραφολογία, τα εννεάγραμμα, τις κρυστάλλινες σφαίρες κλπ. Η ανάγκη για καθοδήγηση, για βοήθεια στην διαδικασία απόφασης, για επιβεβαίωση, μπορεί να έχουν τις ρίζες της σε ανεκπλήρωτες παιδικές ηλικίες. Γιατί, είναι στην παιδική ηλικία που χρειάζεται κάποιος καθοδήγηση, την ανάγκη για εφησύχασμο και την επιβεβαίωση ότι είναι αποδεκτό το να είσαι κύριος της μοίρας σου. Ίσως ο τόσο μεγάλος αριθμός ενηλίκων που ψάχνουν για απόκρυφη καθοδήγηση, να αντιπροσωπεύει γενιές παιδιών που δεν είχαν καθοδήγηση και που διατάσσονταν τυρρανικά, που δεν διδάχθηκαν να παίρνουν την ζωή στα χέρια τους αλλά να είναι ανασφαλή και εξαρτώμενα.Όπως και να'χει, κάποια από τα χαρτιά είναι πολύ ωραία και πολλοί απ'αυτούς που τα χρησιμοποιούν λένε ότι έχουν βρει μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους με το ν'αφήνουν τα χαρτιά να κεντρίζουν την φαντασία τους. Τους βοηθάνε να δημιουργήσουν μια εσωτερική απεικόνιση που τους δίνει καθοδήγηση και νόημα στη ζωή τους.


Περισσότερες πληροφορίες

Decker, Ronald. "Tarot," in The Encyclopedia of the Paranormal edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996), pp. 752-759.

Decker, Ronald and Michael Dummett and Thierry Depaulis. A Wicked Pack of Cards: The Origins of the Occult Tarot (St. Martin's Press, 1996).

de Givry, Grillot. Witchcraft, Magic & Alchemy (New York: Dover Books, 1971), republication of the 1931 Houghton Mifflin Company edition.

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα