• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αφροκεντρισμός

Ο αφροκεντρισμός είναι μια μυθολογία που είναι ρατσιστική,αντιδραστική και ουσιαστικά θεραπευτική.Προτείνει οτι τίποτα το σημαντικό δεν έχει γίνει στην μαύρη ιστορία από την εποχή των Φαραώ οπότε και ευτελίζει την ιστορία των μαύρων Αμερικανών.Ο αφροκεντρισμός δίνει έμφαση στην Αίγυπτο και αυτό είναι, για να το πούμε ωμά, παράλογο.--Clarence E. Walker*

Ο Αφροκεντρισμός είναι ένα ψευδοιστορικό πολιτικό κίνημα που εσφαλμένα ισχυρίζεται οτι οι Αφρο-Αμερικανοί θα πρέπει να αναζητήσουν τις ρίζες τους πίσω στην Αρχαία Αίγυπτο επειδή είχε κυριαρχηθεί από μια φυλή μαύρων αφρικανών.Μερικοί από του άλλους ισχυρισμούς του Αφροκεντρισμού είναι: οι Αρχαίοι Έλληνες έκλεψαν τα κυριότερα πολιτιστικά επιτεύγματα τους από τους μαύρους Αιγυπτίους, ο Ιησούς,ο Σωκράτης και η Κλεοπάτρα, μεταξύ άλλων, ήταν μαύροι και οτι οι Εβραίοι δημιούργησαν το σκλαβοπάζαρο των μαύρων Αφρικανών.

Ο κύριος σκοπός του Αφροκεντρισμού είναι να ενθαρύνει τον μαύρο εθνικισμό και την εθνική υπερηφάνεια σαν ψυχολογικό όπλο ενάντια στις καταστροφικές και εξουθενωτικές επιδράσεις του απανταχού ρατσισμού.

Μερικά εξέχοντα πρόσωπα του Αφροκεντρισμού είναι ο καθηγητής Molefi Kete Asante του Πανεπιστημίου Temple, ο καθηγητής Leonard Jeffries του City University της Νέας Υόρκης και ο Martin Bernal, συγγραφέας του βιβλίου, Η Μαύρη Αθηνά.

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Αφροκεντρισμού είναι το ψευδοιστορικό Stolen Legacy (Κλεμμένη Κληρονομιά) του 1954 από τον George G. M. James. Ο κύριος James ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, οτι η Ελληνική Φιλοσοφία και οι μυστηριακές θρησκείες της Ελλάδος και της Ρώμης είχαν κλαπεί από την Αίγυπτο ·οτι οι Αρχαίοι ¨Ελληνες δεν κατείχαν την εγγενή δυνατότητα να αναπτύξουν φιλοσοφία και οτι οι Αιγύπτιοι, απ' τους οποίους οι Έλληνες έκλεψαν την φιλοσοφία, ήταν μαύροι.Πολλές απ'τις ιδέες του James είναι παρμένες από τον Marcus Garvey (1887-1940),ο οποίος πίστευε οτι τα επιτεύγματα των λευκών οφείλονται στο οτι δίδασκαν τα παιδιά τους οτι είναι ανώτερα.Αν οι μαύροι είναι να επιτύχουν,έλεγε, πρέπει να διδάξουν και αυτοί οτι τα παιδιά τους είναι ανώτερα.

Οι κύριες πηγές του James ήταν μασονικές, ειδικά το The Ancient Mysteries and Modern Masonry (1909)(Αρχαία Μυστήρια και Μοντέρνος Μασονισμός) του επισκόπου Charles H. Vail.Οι μασόνοι, με την σειρά τους, απόκόμισαν τις παρανοήσεις τους για τα Αιγυτπιακά μυστήρια και τις τελετές μύησης από το 18ου αιώνα έργο φαντασίας Sethos, a History or Biography, based on Unpublished Memoirs of Ancient Egypt (1731) του ιερέα Jean Terrasson (1670-1750), καθηγητή Ελληνικών.Ο Terrasson δεν είχε πρόσβαση σε ΑΙγυπτιακές πηγές και είχε απεβιώσει πολύ προτού απόκωδικοποιηθούν τα ιερογλυφικά.Αλλά ο Terrasson ήξερε πολύ καλά τους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς.Έτσι κατασκεύασε μια φανταστική αιγυπτιακή θρησκεία βασισμένος σε πηγές που περιέγραφαν τις Ελληνικές και Λατινικές ιεροτελεστίες σαν να ήταν ΑΙγυπτιακές(Lefkowitz).Έτσι, μια από τις κύριες πηγές του Αφροκεντρισμού για την Αιγυπτολογία,φαίνεται τελικά οτι είναι η ίδια η Ελλάδα και η Ρώμη.Οι Έλληνες θα το έλεγαν αυτό ειρωνεία (σ.τ.μτφ. και ακριβώς έτσι το λέμε).Δεν ξέρουμε πως το λένε οι Αφροκεντριστές.

Η ψευδοιστορία του James είναι η βάση για άλλες Αφροκεντρικές ψευδοιστορίες όπως η Africa, Mother of Western Civilization (Αφρική, η Μητέρα του Δυτικού Πολιτισμού) του Yosef A.A. ben-Jochannnan ενός μαθητή του James και του Civilization or Barbarism(Πολιτισμός ή Βαρβαρισμός) του Σεϊχη Anta Diop της Σενεγάλης Ο Αφροκεντρισμός διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια και κολλέγια, και είναι η βάση ολόκληρης της διδακτέας ύλης των παιδιών σε δύο σχολεία του Μιλγουόκι.


Περισσότερες πληροφορίες

Lefkowitz, Mary (Editor) and Guy MacLean Rogers (Editor) Black Athena Revisited (University of North Carolina Press, 1996)

Lefkowitz, Mary.Not Out of Africa: How Afrocentrism Became an Excuse to Teach Myth as History (New York: Basic Books, 1996).Reviewed in The Skeptic's Refuge 

Walker, Clarence E. We Can't Go Home Again: An Argument about Afrocentrism (Oxford University Press, 2001).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα