• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Α.Τ.Ι.Α. (UFO)

"...τίποτα δεν έχει βγεί από τη μελέτη των Α.Τ.Ι.Α. τα τελευταία 21 χρόνια,
το οποίο να έχει προσθέσει κάτι στην επιστημονική γνώση...περαιτέρω
εκτενής ανάλυση των Α.Τ.Ι.Α. μάλλον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει
της προσδοκίας να εξελιχθεί η επιστήμη απ'αυτή."- Edward U. Condon

Ένα Α.Τ.Ι.Α. είναι ενα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο το οποίο έχει αναγνωρισθεί σαν ένα πιθανό ή πραγματικό εξωγήινο σκάφος. Σε αυτά τα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται μετεωρίτες, αποσυντιθέμενοι δορυφόροι, σμήνη πουλιών, φώτα αεροπλάνων, μετεωρολογικά μπαλόνια, σφαιρικές αστραπές και γενικά οτιδήποτε κινείται, μέσα στο ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Μέχρι τώρα όμως, τίποτα δεν έχει ταυτοποιηθεί, κατά τρόπο που απαιτεί η κοινή λογική και η επιστήμη, σαν εξωγήινο σκάφος. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πανομοιότυπες επαναλαμβανόμενες εμπειρίες από Α.Τ.Ι.Α. αλλά και απτές υλικές αποδείξεις που να υποδηλώνουν το "πέρασμα" ή την προσγείωση ενός Α.Τ.Ι.Α. .

Υπάρχουν τόσες φωτογραφίες Α.Τ.Ι.Α. όσες υπάρχουν και για το τέρας του Λοχ Νες, και είναι και της ίδιας ποιότητας : θαμπές και χαλκευμένες. Άλλες φυσικές αποδείξεις, όπως υποτιθέμενα συντρίμμια από συντριβές σκαφών, καμμένα σημάδια στο έδαφος που οφείλονται σε προσγειώσεις Α.Τ.Ι.Α., ή εμφυτεύματα στις μύτες ή στον εγκέφαλο ανθρώπων που έχουν απαχθεί από εξωγήινους, αποδείχθηκαν τελικά να είναι πολύ γήινες, πολλές από τις οποίες και απάτες. Οι κύριοι λόγοι για να πιστέψουμε στα Α.Τ.Ι.Α. είναι οι μαρτυρίες πολλών ατόμων, η ανικανότητα να διακρίνουμε την επιστήμη από την επιστημονική φαντασία, η προθυμία μας να πιστέψουμε ανίκανους ανθρώπους που λένε φανταστικές ιστορίες, η ικανότητα να βλέπουμε με καχυποψία όλες τις αντίθετες πηγές σαν να μέρος μιας σατανικής συνωμοσίας για την απόκρυψη της αλήθειας, και η επιθυμία μας να έλθουμε σε επαφή με το πέρα από την Γη. Η πίστη στους εξωγήινους και στα Α.Τ.Ι.Α. μοιάζει με την πίστη στα υπερφυσικά όντα.

" Η UFOλογία είναι η μυθολογία της εποχής του διαστήματος. Αντί για αγγέλους...
τώρα έχουμε...εξωγήινους. Είναι ένα προϊόν της δημιουργικής φαντασίας. Υπηρετεί
έναν ποιητικό και υπαρξιακό σκοπό. Προσβλέπει στο να δώσει στον άνθρωπο
βαθύτερες ρίζες και κατευθύνσεις στο σύμπαν. Είναι μια έκφραση της δίψας μας
για μυστήριο... η ελπίδα μας για ένα υπερβατικό νόημα. Οι θεοί του Ολύμπου
μετασχηματίσθηκαν σε ταξιδιώτες του διαστήματος, μεταφέροντας μας μέσα από
τα όνειρα μας σε άλλους κόσμους." --Paul Kurtz

Ο Δρ. J. Allen Hynek, αστρονόμος, επιφανής υποστηρικτής των Α.Τ.Ι.Α. και ο άνθρωπος που επινόησε την έκφραση "στενές επαφές τρίτου τύπου", ορίζει ένα Α.Τ.Ι.Α. σαν,

Η αναφερόμενη αντίληψη ενός αντικειμένου ή φωτός στον ουρανό ή στη Γη,
του οποίου η εμφάνιση, τροχιά, και η γενική δυναμική και φωτεινή συμπεριφορά,
δεν υποδηλώνει μια λογική, συμβατική εξήγηση, και η οποία (αντίληψη) όχι μόνο
προκαλεί σάστισμα στους μάρτυρες αλλά παραμένει μη-αναγνωρίσιμη μετά από
εξονυχιστική έρευνα όλων των διαθέσιμων αποδείξεων, από άτομα που είναι
τεχνικώς ικανά να κάνουν μια αναγνώριση βάσει της κοινής λογικής, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Αυτά τα αλλόκοτα λόγια φαίνεται να εννοούν ότι όταν βλέπετε κάτι το οποίο έξυπνοι άνθρωποι δεν μπορούν να εξηγήσουν λογικά, τότε αυτό που βλέπετε είναι ένα Α.Τ.Ι.Α. . Οι μάρτυρες τέτοιων θεάσεων συχνά ισχυρίζονται ότι αυτό που είδαν δεν μπορεί να εξηγηθεί με τους γνωστούς νόμους της φυσικής. Ισχυρίζονται πως είδαν μια παραβίαση των νόμων της φύσης, δηλαδή ένα θαύμα.

Αυτό που ο Hynek θεωρεί "όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις" μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο απ'όσο θα απαιτούσε ένας σκεπτικιστής. Για παράδειγμα, οι αποδείξεις που αναφέρουν οι UFOλόγοι αποτελούνται από (1) τις μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν δει εξωγήινους και/ή εξωγήινα σκάφη, (2) πληροφορίες για το είδος των ανθρώπων που δίνουν αυτές τις μαρτυρίες, (3) την έλλειψη αντικρουόμενων μαρτυριών ή απτών αποδείξεων που είτε θα εξηγούσαν τις θεάσεις με συμβατικές ερμηνείες (μετεωρολογικά μπαλόνια, φάρσες, βροχή μετεωριτών, αντανακλάσεις φωτών, κλπ.) είτε θα μείωναν την αξιοπιστία των αυτόπτων μαρτύρων, και (4) υποτιθέμενες αδυναμίες των επιχειρημάτων που δίνουν οι σκεπτικιστές ενάντια στους UFOλόγους. Το τελευταίο είναι άσχετο με το θέμα, και όμως παίζει δυσανάλογο ρόλο στην UFOλογία.


Το να επιτίθονται στα επιχειρήματα ή στα κίνητρα ενός αντιπάλου, αντί να παρουσιάζουν θετικές αποδείξεις προς υπεράσπιση των δικών τους ισχυρισμών, είναι ένα συνηθισμένο λάθος μεταξύ αυτών που ισχυρίζονται τα περί Α.Τ.Ι.Α. και εξωγήινων. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να επιτίθεσαι στα επιχειρήματα του αντιπάλου και να αποκαλύπτεις τις αδυναμίες και τα σφάλματα τους. Αλλά η αντίκρουση δεν είναι υποκατάστατο της υποστήριξης. Είναι απλά λανθασμένη λογική το να υποθέτουμε ότι επειδή το επιχείρημα του αντιπάλου μας είναι λανθασαμένο, τότε το δικό μας είναι σωστό. Μπορεί και των δυο να είναι εξ' ίσου λανθασμένο.

Μια άλλη κοινή τακτική των UFOλόγων είναι να ισχυρίζονται πως οι σκεπτικιστές δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν ήταν εξωγήινο σκάφος. Απ' αυτό, κάποιος υποτίθεται ότι πρέπει να συμπεράνει πως αυτό που ιδώθηκε ήταν όντως εξωγήινο σκάφος. Αυτού του είδους η συλλογιστική ονομάζεται argumentum ad ignorantiam (επιχείρημα από την άγνοια). Ένας ισχυρισμός δεν γίνεται αληθής ή λογικός αν ο αντίθετος ισχυρισμός δεν μπορεί να αποδειχθεί αληθής. Με τους ισχυρισμόυς για τα Α.Τ.Ι.Α. υπάρχουν δυο διαφορετικές τακτικές εδώ. Η πρώτη είναι να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση επειδή κάποιος επιστήμονας, πιλότος, αντιπτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας, ή κάποιος δόκτορας δεν μπορεί σκεφτεί μια. Η άλλη είναι να υποδείξουμε την έλλειψη αντικρουόμενων δεδομένων: δεν υπάρχει καμία αντίθετη μαρτυρία αυτόπτων μαρτύρων, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν ήταν εξωγήινοι ή εξωγήινα σκάφη. Και εδώ υπάρχει ένα λογικό σφάλμα. Το γεγονός ότι μια ιδιοφυία δεν μπορεί να σκεφτεί μια εξήγηση είναι άσχετο με το ν' αποφασίσουμε για το αν η σωστή εξήγηση περιλαμβάνει επισκέπτες από το διάστημα. Η επιλογές δεν είναι είτε η (Α), ξέρουμε ότι αυτή η συμβατική εξήγηση είναι σωστή, είτε η (Β), πρέπει να συμπεράνουμε ότι μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινοι.

Φαίνεται πιο λογικό να πιστέψουμε ότι ο μόνος λόγος που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με συμβατικό τρόπο αυτές τις θεάσεις, είναι γιατί δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και όχι γιατί οφείλονται σε επισκέψεις από εξωγήινους. Αν είχαμε όλα τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να μπορούσαμε να εξηγήσουμε όλες τις θεάσεις με συμβατικούς τρόπους. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως ο κύριος και η κυρία Barney Hill δεν είχαν απαχθεί από εξωγήινους, δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι είχαν απαχθεί από εξωγήινους.

Πολλοί UFOλόγοι πιστεύουν ότι αν μάρτυρες όπως ο Whitley Strieber, η Betty και ο Barney Hill, ή άλλα υποτιθέμενα θύματα απαγωγής από εξωγήινους, δεν είναι τρελοί ή κακοί, τότε δεν μπορεί να τρέφουν αυταπάτες και μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε όταν μας δίνουν ακριβείς μαρτυρίες για απαγωγές εξωγήινων. Όμως, είναι προφανές ότι ακόμα και οι πιο λογικοί, καλοί και φυσιολογικοί άνθρωποι αυταπατώνται για πολλά πράγματα και δεν μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε για κάποια άλλα. Αν και είναι γενικά αποδεκτό να πιστεύουμε τις μαρτυρίες λογικών, καλών και φυσιολογικών ατόμων που δεν έχουν κάποιο απώτερο κίνητρο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως κάποιο άτομο είναι παράφρων, σατανικό ή απατεώνας, πρέπει να πιστεύουμε τις μαρτυρίες του για οποιουσδήποτε ισχυρισμούς. Όταν το είδος του ισχυρισμού συμπεριλαμβάνει το απίστευτο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία από τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων. Θα ήταν λογικό να καταδικάσουμε έναν παραπληγικό για κάποιο έγκλημα βασιζόμενοι στις μαρτυρίες 10 στυλοβατών της κοινωνίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είδαν τον κατηγορούμενο να πετάει γυμνός με φτερά αγγέλου και να κλέβει την τσάντα μιας γριούλας; Είναι σαφώς πιο λογικό να σκεφτούμε ότι καλοί άνθρωποι κάνουν κακές πράξεις ή ότι είναι παραπλανημένοι, παρά το ότι ένας παραπληγικός φύτρωσε φτερά και άρχισε να πετάει.

Οι UFOλόγοι προτιμούν να ακολουθούν την λανθασμένη λογική τους παρά να αποδεχθούν τα συμπεράσματα του Προγράμματος Μπλε Βιβλίο (Project Blue Book) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που λέει ότι "μετά από 22 χρόνια ερευνών...κανένα από τα άγνωστα αντικείμενα που αναφέρθηκαν και ερευνήθηκαν, δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια" (ήταν μέσα σ'αυτό το βιβλίο όπου ο Edward Ruppelt δημιούργησε τον όρο UFO). Οι UFOλόγοι δεν έχουν εντυπωσιαστεί ούτε και από την αναφορά Condon. Ο Edward U. Condon ήταν ο επικεφαλής μιας επιστημονικής ομάδας που συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο του Colorado για να ερευνήσει το φαινόμενο των Α.Τ.Ι.Α. . Η αναφορά του συμπέρανε ότι "...τίποτα δεν έχει βγεί από τη μελέτη των Α.Τ.Ι.Α. τα τελευταία 21 χρόνια, το οποίο να έχει προσθέσει κάτι στην επιστημονική γνώση...περαιτέρω εκτενής ανάλυση των Α.Τ.Ι.Α. μάλλον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει της προσδοκίας να εξελιχθεί η επιστήμη απ'αυτή".

Οι UFOλόγοι υποθέτουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ειδικά η CIA, ψεύδεται και "κουκουλώνει" περιστατικά προσγειώσης εξωγήινων σκαφών και επικοινωνίας με εξωγήινους. Όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο, πέρα από τη γενικιή δυσπιστία προς την κυβέρνηση και το γεγονός ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ψέμματα, διαστρεβλώσει την αλήθεια ή απλά έχουν κάνει λάθος όταν δίνουν αναφορά στο λαό. Από την άλλη, η CIA δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Α.Τ.Ι.Α. από το 1950, εκτός ίσως για να παροτρύνει τους UFOλόγους να πιστέψουν ότι οι αναγνωριστικές πτήσεις είναι μάλλον εξωγήινα σκάφη. Υποστηρίζει για παράδειγμα τη δουλειά του τηλεοπτικού δικτύου NBC, που έχει παραγάγει δυο ντουζίνες προγράμματα ονόματι "Project UFO", που λέγεται ότι στηρίζονται στο Project Blue Book. Αντίθετα όμως με την Πολεμικά Αεροπορία, το NBC ισχυρίσθηκε ότι έχουν υπάρξει καταγεγραμμένες περιπτώσεις θεάσεων εξωγήινων σκαφών. Τα προγράμματα, που είχαν παραγωγό τον μάλλον διαβόητο Jack Webb, διαστρέβλωσαν και παραποίησαν πληροφορίες για να κάνουν την παρουσίαση πιο πιστευτή. Κανένας UFOλόγος δεν θεώρησε ικανό το NBC να πει ψέμματα. Για τους σκεπτικιστές, το NBC καπηλευόταν τις ορέξεις του φιλοθεάμονος κοινού. Οι κυβερνητικές οργανώσεις ψεύδονται για διαφόρους λόγους, όμως η απόκρυψη εξωγήινων προσγειώσεων φαίνεται ότι δεν είναι ένας απ'αυτούς.

Τα περισσότερα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα αναγνωρίζονται ώς απάτες , πλάκες, αστρονομικά γεγονότα, αεροσκάφη, μετεωρολογικά μπαλόνια, δορυφόροι, ή κάποιο άλλο φυσικό φαινόμενο. Σε μελέτες που έχουν γίνει από την Π.Α. των ΗΠΑ, γύρω στο 2% των θεάσεων παραμένουν ανεξήγητες. Είναι πιο πιθανό πως με περισσότερες πληροφορίες αυτό το 2% θα αναγνωριζόταν ως μετεωρίτες, αεροπλάνα κτλ. παρά σαν εξωγήινα σκάφη.

Ο λόγος για τον οποίο καμία λογική εξήγηση δεν φαίνεται πιστευτή από τους UFOλόγους, μάλλον είναι ότι αυτοί που φτιάχνουν ή ακούν τις μαρτυρίες δεν θέλουν ν'ακούσουν μια λογική εξήγηση ή δεν κάνουν τίποτα για να βρουν μια. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι κάποιοι πιλότοι ή επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να βρουν μια λογική εξήγηση για κάποιες παρατηρήσεις, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι απόδειξη του ότι αυτό που παρατηρήθηκε είναι εξωγήινο σκάφος.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τα Α.Τ.Ι.Α. συνήθως παρατηρούνται από ανεκπαίδευτους παρατηρητές του ουρανού και σχεδόν ποτέ από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αστρονόμους, ανθρώπους που ξοδεύουν ατελείωτες ώρες παρατηρώντας τους ουρανούς από πάνω μας. Κάποιος θα πίστευε ότι οι αστρονόμοι θα είχαν δει κάποια από τα εξωγήινα σκάφη. Ίσως οι πανούργοι εξωγήινοι να ξέρουν ότι οι καλοί επιστήμονες είναι σκεπτικιστές και διερευνητικοί. Τέτοια όντα θα αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια μιας καλοειπωμένης ιστορίας.

Σχετικές καταχωρίσεις: σφαιρικές αστραπές, απαγωγές εξωγήινων, περιοχή 51, φαινόμενο αυτοκίνησης, ακρωτηριασμός ζώων, αγρογλυφικά (crop cirlces), ιπτάμενοι δίσκοι, οι άνδρες με τα μαύρα και Ρόσγουελ


¬ Σχόλια Αναγνωστών

Περισσότερες Πληροφορίες

Condon, Dr. Edward U. Final Report of the Scientific Study of Unidentified Flying Objects Conducted by
the University of Colorado under Contract to the United States Air Force
(New York: E.P. Dutton, 1969). Online version.

----- UFO's: A Scientific Debate , ed. Carl Sagan and Thornton Page (Ithaca, N.Y.: Cornell University Press 1972).

Dudley, William, ed. UFOs (At Issue - Opposing Viewpoint Series) (San Diego: Greenhaven Press, 1999).

Frazier, Kendrick. (ed.) The Ufo Invasion : The Roswell Incident, Alien Abductions, and Government Coverups (Prometheus, 1997)

Klass, Philip J. UFOs: the Public Deceived (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1983).

Kurtz, Paul. The Transcendental Temptation: a Critique of Religion and the Paranormal (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1986)

Randi, James. Flim-Flam! (Buffalo, New York: Prometheus Books,1982), ch. 4

Sagan, Carl. Broca's Brain (New York: Random House, 1979), ch 5. "NightWalkers and Mystery Mongers: Sense and Nonsense at the Edge of Science".

Sagan, Carl. The Demon-Haunted World - Science as a Candle in the Dark , ch. 4, (New York: Random House, 1995).

Sheaffer, Robert. UFO Sightings: The Evidence (Buffalo, NY: Prometheus Books, 1989).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα