• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ενόραση

Η ενόραση είναι η υποτιθέμενη ψυχική ικανότητα του να βλέπει κανείς πράγματα πέρα από την δύναμη της κανονικής όρασης.Η ενόραση συνήθως σχέτιζεται με την προεπίγνωση και τη μεθεπίγνωση.Η ικανότητα του να βλέπει κανείς στο μέλλον,αν δεν επιφέρεται από κρυσταλλοσκοπία,ναρκωτικά,έκσταση ή άλλα τεχνητά μέσα, ονομάζεται και "δεύτερη όραση". Οι άνθρωποι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον.Το κάνουμε συνέχεια αλλά συνήθως, αν όχι πάντα, λαμβάνουμε υπ'όψιν μας την εμπειρία μας, την γνώση μας και τον περιβάλλοντα χώρο.Μερικές προβλέψεις από άτομα με ψυχικές ικανότητες όντως επιβεβαιώνονται.Το ίδιο όμως συμβαίνει και με προβλέψεις από άτομα χωρίς ψυχικές ικανότητες.Χωρίς αμφιβολία, η αναμονή για την έκβαση του μέλλοντος (σ.τ.μτφ.: δηλαδή για το πως θα γίνουν τα πράγματα ή πως θα εξελιχθεί μια σκηνή. Αυτή η "πρόβλεψη" είναι μια διαδικασία στην οποία βασίζεται ο εγκέφαλος για να πάρει απόφάσεις και να εκτελέσει κινήσεις του σώματος.Με βάση την εμπειρία ο εγκέφαλος "περιμένει" μια λογική ακολουθία γεγονότων σε μια σκηνή και προετοιμάζει την ανάλογες κινήσεις του.Φανταστείτε δηλαδή οτι περπατάτε στο δρόμο.Η σκηνή απότελείται από τα πράγματα που βλέπετε.Με βάση την εμπειρία σας ο εγκέφαλος σας "αναμένει" μια τυπική συμπεριφορά από κάθε αντικείμενο. Έτσι δεν θα περιμένατε τα αυτοκίνητα να πετούν ή τα πεζοδρόμια να σας μιλούν! Βασιζόμενος σε αυτή λοιπόν την εμπειρία σας, ο εγκέφαλος "προβλέπει" πως θα εξελιχθεί μια σκηνή και δρα ανάλογα.Αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη προβλεψη και είναι αναγκαία για την καθημερινή δραστηριότητα.Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνεται τέτοιου είδους πρόβλεψη, είτε λόγω ανεπάρκειας
του εγκεφάλου είτε διότι το σύμπαν ήταν δομημένο έτσι,τότε είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή.Το σύμπαν θα ήταν μια συλλογή από χαοτικές κινήσεις
και οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός οργανωμένου συστήματος θα απότύγχανε.Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη,από την άλλη, είναι και αυτή δυνατή από τον άνθρωπο αλλά όσο πιο μακρυά αναφέρεται, τόσο πιο αναξιόπιστη γίνεται.Υπάρχουν όμως επιστημονικές μέθοδοι που μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις για ορισμένες διαδικασίες.Η επιστήμη χρησιμοποιεί τα μαθηματικά για να δημιουργήσει μοντέλα και με βάση αυτά, να μπορέσει να δει την εξέλιξη ενός συστήματος στο μέλλον·δηλαδή να κάνει μια πρόβλεψη. Το κατά πόσο αυτή η πρόβλεψη είναι αξιόπιστη, εξαρτάται από το μαθηματικό μοντέλο. Γενικά μπορούμε να πούμε οτι τα μοντέλα προσπαθούν να "κωδικοποιήσουν" τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα.Όσο πιο σωστά κωδικοποιείται η επίδραση των παραγόντων στο σύστημα (αλλά και όσους περισσότερους παράγοντες κωδικοποιεί),τόσο πιο αξιόπιστο γίνεται το μοντέλο και η πρόβλεψη.) είναι μια υποσυνείδητη διαδικασία και ουσιαστικά μια δεύτερη φύση του ανθρώπου. Στηρίζεται όμως σε φυσικές και "άχαρες" ικανότητες και όχι σε μυστηριώδεις ή υπερφυσικές δυνάμεις.


Περισσότερες Πληροφορίες

The Hundredth Monkey and Other Paradigms of the Paranormal, edited by Kendrick Frazier
(Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1991).

Frazier,Kendrick  and James Randi, "Predictions After The Fact: Lessons Of The Tamara Rand Hoax," in Science Confronts The Paranormal, ed., Kendrick Frazier (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1986), first published in the Skeptical Inquirer 6, no.1 (Fall 1981): 4-7.

Gardner,Martin. How Not To Test a Psychic: Ten Years of Remarkable Experiments With Renowned Clairvoyant Pavel Stepanek (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1989).

Randi,James. Flim-Flam! (Buffalo, New York: Prometheus Books,1982), especially chapter 13, "Put Up or Shut Up," where he gives accounts of tests done on several psychics who have tried to collect the $10,000 Randi used to offer to anyone who can demonstrate any psychic power. So far, no one has collected, even though the offer is now $1,000,000!

Sagan,Carl. The Demon-Haunted World - Science as a Candle in the Dark (New York: Random House, 995).

Stein,Gordon. "Spiritualism," in The Encyclopedia of the Paranormal edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996).

Steiner,Robert A. "Fortunetelling," in The Encyclopedia of the Paranormal edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996) pp. 281-290.

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα