• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Γιούρι Γκέλλερ (Uri Geller)

"Αν ο Uri Geller λυγίζει κουτάλια με θεϊκές δυνάμεις, τότε τα λυγίζει με το
δύσκολο τρόπο." --James Randi

"Επειδή κάποιος καλός ταχυδακτυλουργός μπορεί να κάνει κάτι, δεν θα
έπρεπε να σας κάνει κατ' ευθείαν να βγάλετε το συμπέρασμα ότι είναι και
πραγματικό φαινόμενο." -- Richard Feynman

Ο Uri Geller είναι ένας Αυστριακός/Ούγγρος που γεννήθηκε στο Ισραήλ και ζει στην Αγγλία. Είναι διάσημος για τους ισχυρισμούς του ότι μπορεί να λυγίζει κουτάλια και κλειδιά με το μυαλό του. Ο Geller ισχυρίζεται ότι είχε οράματα και ότι μπορεί να λαμβάνει τις δυνάμεις του από εξωγήινους. Αναφέρεται στον εαυτό του ως ψυχικό και έχει μηνύσει αρκετούς ανθρώπος που λένε το αντίθετο, για εκατομμύρια δολλάρια(σ.τ.μτφ.: και το αγγλικό skepdic δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο κύριος Geller απείλησε με μήνυση επειδή είχε καταχωρηθεί στην κατηγορία Frauds and Hoaxes[Απάτες και Φάρσες]). Έχει χάσει τις προσφυγές και αρκετά λεφτά με τις επιθετικές τακτικές του ενάντια στους επικριτές του. Ο εξέχων επικριτής του είναι ο ταχυδακτυλουργός James ("The Amazing") Randi που έχει γράψει ένα βιβλίο και αρκετά άρθρα στοχεύοντας στο να δείξει πως ο Geller είναι απατεώνας, ότι δεν έχει ψυχικές δυνάμεις και ότι αυτά που κάνει ο Geller δεν είναι τίποτε άλλο παρά φτηνά ταχυδακτυλουργικά τρυκ.

ο Geller δρα για πολλά χρόνια. Η πρώτη φορά που τον είδα ήταν τέλη του 60 αρχές 70 όταν εμφανίστηκε το σόου του Johnny Carson. Υποτίθεται ότι θα επεδείκνυε την ικανότητα του να λυγίζει κουτάλια και να σταματάει ρολόγια με τις σκέψεις του, αλλά δεν πέτυχε ούτε καν να προσπαθήσει κάτι τέτοιο. Γύριζε γύρω γύρω και είπε κάτι πως οι δυνάμεις του δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν να έχουν διακόπτη και πως δεν αισθανόταν "σωστά". Άλλοι υποθέτουν πως ο Carson συνεννοήθηκε με τον Randi για ν'αλλάξει τα κουτάλια που θα χρησιμοποιούσε ο Geller, καθώς υπήρχε η υποψία πως άρεσε στον Geller να δουλεύει (δηλαδή να μαλακώνει) τα κουτάλια του πριν από τις επιδείξεις.

Πάντα με ενθουσίαζε και με προβλημάτιζε η έλξη του Geller. Και αυτό μάλλον γιατί σχεδόν όλα τα κουτάλια στο σπίτι μας ήταν στραβά και αυτό που θα ήθελα να δω είναι κάποιον που να τα ισιώνει με το μυαλό του, ή με οτιδήποτε άλλο. Αντίστοιχα και για τα χαλασμένα ρολόγια. Είχα αρκετά τέτοια και αυτό που θα με ενθουσίαζε ήταν να έρθει κάποιος και να τα κάνει να λειτουργήσουν ξανά μια και καλή, είτε με ψυχικές είτε με άλλες δυνάμεις ( Ακόμα και γω μπορώ να κάνω τα χαλασμένα ρολόγια να δουλέψουν για λίγο. Μια μικρή κίνηση αρκεί τις περισσότερες φορές). Συνεπώς, πρέπει να παραδεχτώ πως υπάρχει όντως κάτι μαγικό σε ένα άτομο που έφτιαξε μια καριέρα με το να χαλάει πράγματα.

Μπορεί ο Geller να έχει χάσει τις δίκες αλλά λέει ότι πάει καλά στις δουλειές με το να είναι σύμβουλος σε ψυχικούς εντοπισμούς. Ισχυρίζεται ακόμα ότι πληρώνεται αρκετά λεφτά για να χρησιμοποιεί το ειδικό χάρισμα του ως ψυχικός γεωλόγος σε έρευνες για πολύτιμα αντικείμενα θαμμένα στη Γη (σ.τ.μτφ.:Η αλήθεια όμως απέχει μακράν. Ο Geller ισχυρίζεται ότι 11 εταιρίες εξορύξεων τον πλήρωσαν 1 εκατομμύριο λίρες για να βρει χρυσό και πετρέλαιο με ψυχικά μέσα. Στην πραγματικότητα όμως ήταν μόνο μια και τον πλήρωσε πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό. Φυσικά δεν βρήκε τίποτα και η εταιρία δεν είναι και τόσο ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Αν μπλέκεις με τα πίτουρα σε τρώνε οι κότες...). Έχει επίσης ελεγχθεί από τους σπουδαίους Puthoff και Targ, οι οποίοι ονόμασαν το αξιοθαύμαστο χάρισμα του ως το "Φαινόμενο Geller". Ο Randi χαρακτηρίζει τους Puthoff και Targ σαν τον "Χοντρό και τον Λιγνό των Ψ", που βασικά είναι προσβολή για τον Χοντρό και τον Λιγνό (Randi 1982a: 131). [ Για μια ακριβή αναφορά του πόσο εύκολο είναι να επιδείξετε ανικανότητα και να διαπράξετε απάτη σε αυτό το πεδίο, διαβάστε τη περιγραφή του James Randi σχετικά με τα πειράματα που έγιναν στον Geller και σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Russell Targ και Harold Puthoff του Stanford Research Institute. Δείτε είτε το κεφάλαιο 7 του βιβλίου Flim-Flam! ή το The Magic of Uri Geller ]. Αν αμφισβητείτε τις δυνάμεις του, ή την δική μου περιγραφή τους, μπορείτε να διαβάσετε γι'αυτές στο διαδίκτυο στο Uri-Geller .com. Το διαδραστικό τμήμα αυτού του site είναι εκεί όπου εγώ και εσείς μπορούμε να προσπαθήσουμε να λυγίσουμε ένα κουτάλι που έχει τοποθετήσει ο Geller μπροστά από μια βιντεοκάμερα η οποία και αναμεταδίδει στην ιστοσελίδα του. Αυτό λοιπόν θα έπρεπε να ήταν το νόημα της διαδραστικής τεχνολογίας. Άνθρωποι να βοηθούν ανθρώπους. Αν λυγίσετε το κουτάλι, παίρνετε ένα εκατομμύριο δολάρια. Πρέπει να σας προειδοποιήσω όμως πως αν επιτύχετε να λυγίσετε το κουτάλι, μάλλον θα τα βρείτε λίγο δύσκολα στο να αποδείξετε ότι το κάνατε. Ίσως να χρειαστεί να πάτε στο δικαστήριο, αλλά μην περιμένετε και αρκετή συμπάθεια από τον δικαστή ή τους ενόρκους. Ο Geller πέρασε από αυτά και ξέρει τι κάνουν τα δικαστήρια σε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν ψυχικές ικανότητες και μπορούν να λυγίζουν κουτάλια με τη δύναμη του μυαλού τους. Ίσως να αμφιβάλλει δημόσια για τις ψυχικές σας ικανότητες, γελοιοποιώντας σας. Μπορείτε να τον μηνύσετε. Αλλά θυμηθείτε, ήταν εκεί, το έκανε και αυτός και ξέρει ποιος θα νικήσει. Και δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσει τις ψυχικές του δυνάμεις για να κάνει μια τέτοια πρόβλεψη.

Ο Geller πρόσφατα μεταπήδησε και στην επικερδή βιομηχανία της New Age αυτό-βοήθησης/προσωπικής ανάπτυξης. Το Mind-Power κιτ του πωλείται για 30 δολάρια το κομμάτι. Το κιτ περιλαμβάνει μια κασέτα ήχου, ένα κρύσταλλο και ένα βιβλίο με θέματα όπως πως να αναπτύξετε την ΥΑΑ(ESP), τη ραβδοσκοπία, τις κρυσταλλικές δυνάμεις, την χρωματοθεραπεία και, φυσικά, την τηλεκίνηση.

Πολλοί μάγοι κάνουν αυτά που κάνει ο Geller αλλά ονομάζουν τους εαυτούς τους ταχυδακτυλουργούς ή πνευματιστές. Οι καλοί μάγοι είναι καλοί "κολπατζήδες" και οι καλοί "κολπατζήδες" μπορούν να κοροϊδέψουν και τους πιο σοφούς των ανθρώπων. Μπορούν να εκπλήξουν ανθρώπους με την ικανότητα τους να μετακινούν φαινομενικά αντικείμενα, να βλέπουν αντικείμενα που είναι μακρυά σε άλλο χώρο, να διαβάζουν το νου, να προβλέπουν το μέλλον, να αναγνωρίζουν το περιεχόμενο κρυμμένων μηνυμάτων ή σχεδίων κτλ. Αυτό που είναι όντως εκπληκτικό όμως είναι το ότι δεν εκπλήσσουν τους ανθρώπους με το να βρίσκουν τον τυχερό αριθμό του λαχείου ή τη θεραπεία του καρκίνου. Γιατί δεν παρακάμπτουν τα αεροδρόμια και δεν τηλεμεταφέρονται υπερφυσικά στον επόμενο προορισμό τους; Γιατί πάνε το αυτοκίνητο τους στο συνεργείο όταν χαλάει; Γιατί ξοδεύουν το χρόνο τους με το να κουνούν ένα σύρμα μέσα σε ένα γυάλινο ποτήρι και δεν μετακινούν ένα καταράκτη πάνω σε ένα φλεγόμενο δάσος; Η απάντηση είναι προφανής. Τέτοια χρήσιμα κατορθώματα απαιτούν κάτι περισσότερο από αντιπερισπαμούς και απατεωνιά. Γιατί αυτά τα φτηνά τρυκ πείθουν ακόμα και πολύ έξυπνους ανθρώπους για το ότι αυτό που είδαν είναι κάτι το παραφυσικό και όχι κάτι το ταχυδακτυλουργικό; Γιατί οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι είναι αρκετοί χαζοί ώστε να μην παραδέχονται ότι δεν είναι τόσο έξυπνοι ώστε να μην μπορούν να εξαπατηθούν από ένα τρυκ. Ένα αρκετά έξυπνο άτομο που δεν μπορούσε να εξαπατηθεί ήταν ο Richard Feynman, ο οποίος και συνάντησε τον Uri Geller. Ο Feynman είπε "Είμαι αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρω ότι είμαι χαζός". Ο Feynman ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να αντιληφθεί ότι ένας καλός μάγος μπορεί να κάνει τα πράγματα έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί κάποιος φυσικός νόμος και ακόμα και ένας μεγάλος φυσικός να μην μπορεί να καταλάβει το τρυκ.

(σ.τ.μτφ.: Ένα από τα πράγματα που ισχυρίζεται ο κύριος Geller είναι ότι σταμάτησε το ρολόι του λονδίνου Big Ben, με ψυχικά μέσα. Και πάλι η αλήθεια απέχει μακράν. Το Big Ben σταματάει γύρω στις δυο φορές το χρόνο έτσι και αλλιώς. Ο κύριος Geller ανακοίνωσε ότι σταμάτησε το Big Ben με το μυαλό του ΑΦΟΥ αυτό είχε σταματήσει! Πέρα από το γεγονός ότι ο κύριος Geller υπόσχεται εδώ και 20 χρόνια να σταματήσει το Big Ben, μετά Χριστόν προφήτης γίνεται ο καθένας...

Ο Geller συνεργάτης της NASA;

Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι ο κύριος Geller έχει συνεργαστεί με τη NASA. H NASA όμως το ξέρει; Ένας ιισχυρισμός έλεγε πως η NASA πρότεινε στον κύριο Geller να "φτιάξει" την κεραία υψηλού κέρδους (High Gain Antenna- HGA) της διαστημικής βολίδας Galileo, μιας και είχε παρουσιάσει βλάβη. Η NASA απάντησε σε αυτόν τον ισχυρισμό ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για τον κύριο Geller και δεν του είχε ζητήσει τίποτε*. Ίσως βέβαια κάποιοι να αναφέρονται στον κύριο Geller ως συνεργάτη της NASA, για την ανεκδιήγητη προσφορά που υποστηρίζει ο ίδιος ότι έκανε. Είπε λοιπόν ο κύριος Geller ότι,

"Ένας πλανήτης είναι όπως ένας άνθρωπος. Χρειάζεται να τον αγαπάνε.
Φυσικά θα πάρω ένα μικρό ποσό για να καλύψω τα έξοδα μου, και τότε το
μόνο που χρειάζομαι από τους ανθρώπους της NASA είναι να με στρέψουν
στη σωστή κατεύθυνση. Αν απελευθερώσω τέτοιου είδους δύναμη σε
ένα υγιή πλανήτη, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά"

Σε τι αναφερόταν ο κύριος Geller; Προσφέρθηκε λοιπόν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του ώστε να κατευνάσει τις ηφαιστειακές δραστηριότητες στον πλανήτη Ουρανό μιας και κατά την άποψη του, θα τον διέλυαν σε κομμάτια! Και η απάντηση της NASA...

Απ'όσο ξέρουμε ο Ουρανός χαίρει άκρας υγείας. Πιστεύουμε πως μπερδεύει
τον πλανήτη με κάποιο άλλο σώμα, μάλλον την Ιω, ένα από τα φεγγάρια
του Δια. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κύριο Geller πως αυτός ο
ταραγμένος δορυφόρος απολαμβάνει την καλύτερη φροντίδα που μπορούν
να προσφέρουν οι ΗΠΑ. Αν χρειαστούμε υποστήριξη από ψυχικό, να είναι
σίγουρος πως θα τον καλέσουμε.*

Είμαι σίγουρος πως θα το κάνουν.)

Σχετικές καταχωρίσεις: ο νόμος των πραγματικά μεγάλων αριθμών


Περισσότερες Πληροφορίες

Randi, James. Flim-Flam! (Buffalo, New York: Prometheus Books,1982), ch. 7.

Randi, James. The Truth about Uri Geller , (Buffalo, NY: Prometheus Books, 1982).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα