• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Το Ιδεοκινητικό Φαινόμενο

Το ιδεοκινητικό φαινόμενο αναφέρεται στην επίδραση που έχει η υποβολή στην ασυναίσθητη και ασυνείδητη κινητική συμπεριφορά. Ο όρος "ιδεοκινητικό φαινόμενο" επινοήθηκε από τον William B. Carpenter το 1852 για να εξηγήσει τις κινήσεις των ραβδών και των εκκρεμών των ραβδοσκόπων, και κάποιες περιστροφές και ανυψώσεις τραπεζιών από τα μέντιουμ ( όσες τουλάχιστον δεν οφείλονταν σε απάτη). Ο Carpenter υποστήριξε ότι μυικές κινήσεις μπορούν να ξεκινούν από το νου, ανεξάρτητα από την θέληση και τα συναισθήματα. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά ο νους μπορεί να υποβληθεί από άλλους ή από γεγονότα. Αυτές οι υποβολές μπορούν να επηρεάσουν το νου και να επιδράσουν στην κινητική μας συμπεριφορά.

Επιστημονικά πειράματα που έγιναν από τον Αμερικανό ψυχολόγο William James, τον Γάλλο χημικό Michel Chevreul, τον Άγγλο επιστήμονα Michael Faraday και τον Αμερικανό ψυχολόγο Ray Hyman, έχουν δείξει ότι πολλά φαινόμενα που αποδίδονται σε πνευματικές ή παραφυσικές δυνάμεις, ή σε μυστήριες "ενέργειες", στην πραγματικότητα οφείλονται στο ιδεοκινητικό φαινόμενο. Επίσης, τα πειράματα αυτα έδειξαν ότι "έντιμοι και έξυπνοι άνθρωποι μπορούν ασυνείδητα να εκτελέσουν μυικές λειτουργίες που συμφωνούν με τις προσδοκίες τους " (Hyman 1999). Έδειξαν ακόμα ότι ερεθίσματα και υποβολές που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους, μπορούν να δωθούν μέσα από "λεπτές" ανεπαίσθητες ενδείξεις (Hyman 1977).

Η κίνηση των δεικτών στις πνευματιστικές δέλτους,των χεριών του βοηθού στην υποβοηθούμενη επικοινωνία, των χεριών και των ποδιών στην εφηρμοσμένη κινησιολογία, και κάποιων συμπεριφορών που αποδίδονται σε υπνωτική υποβολή, οφείλονται στο ιδεοκινητικό φαινόμενο. Ο Ray Hyman (1999) επέδειξε τη σαγηνευτική επιρροή της ιδεοκινητικής κίνησης στον ιατρικό τσαρλατανισμό, όπου έχει παράξει συσκευές όπως το "Toftness Radiation Detector" που χρησιμοποιείται από τους χειροπράκτες, καθώς και "μαύρα κουτιά" που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ραδιαισθησία και στην ραδιονική ( πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους νατουροπαθητικούς που τα χρησιμοποιούν για να "δρέψουν" την "ενέργεια" κατά τη θεραπεία και τη διάγνωση). Ο Hyman υποστηρίζει επίσης ότι πράγματα όπως το Τσι Κουνγκ (Qi Gong) και η "διαγνωστική παλμών" , δημοφιλείς τόσο στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική αλλά και στην Αγιουρβεδική Ιατρική όπως εξασκείται από τον Deepak Chopra, εξηγούνται καλύτερα με το ιδεοκινητικό φαινόμενο και δεν χρειάζεται καμιά υπόθεση περί μυστήριων ενεργειών όπως το τσι.

Σχετικές καταχωρίσεις: ψυχρό διάβασμα και πνευματισμός


Περισσότερες Πληροφορίες

Hyman, Ray. "'Cold Reading': How to Convince Strangers That You Know All About Them," The Skeptical Inquirer Spring/Summer 1977.

Hyman, Ray. "The Mischief-Making of Ideomotor Action," Scientific Review of Alternative Medicine 3(2):34-43, 1999.

Sampson, Wallace and Lewis Vaughn, editors. Science Meets Alternative Medicine: What the Evidence
Says About Unconventional Treatments (Prometheus Books, 2000). Chapter 6 is "The Mischief-Making of Ideomotor Action," by Ray Hyman.

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα