• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Πνευματισμός

Πνευματισμός όνομάζεται η πίστη ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα επιβιώνει μετά θάνατον και μπορεί να επικοινωνήσει με τους ζωντανούς μέσω ενός "δεκτικού" ενδιάμεσου (μέντιουμ).Το πνευματιστικό κίνημα άρχισε το 1848 στην Νέα Υόρκη, από τις αδερφές Φοξ (Fox), που ισχυρίζονταν οτι επικοινωνούσαν μαζί τους πνεύματα, χτυπώντας πάνω σε τραπέζια ( οι "χτύποι" αυτοί γινόντουσαν με το να "σπάζουν" τις αρθρώσεις των δακτύλων των ποδιών τους (σ.τ.μτφ.: Ακριβώς όπως κάνουμε και εμείς με τα χέρια μας, όταν πιέζουμε δυνατά τις αρθρώσεις των δακτύλων). Μέχρι να παραδεχτούν οι αδερφές την απάτη, κάποια 30 χρόνια μετά, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες μέντιουμ που πραγματοποιούσαν συνεδρίες όπου τα διάφορα πνέυματα τους διασκέδαζαν με τον να κάνουν διάφορα μαγικά τρυκ, να υλοποιούν αντικείμενα, να κάνουν φώτα να λάμπουν, να κάνουν τραπέζια να αιωρούνται και να μετακινούν έπιπλα. Τα μέντιουμ επεδείκνυαν μια ποικιλία ψυχικών δυνάμεων, απο ενόραση και ενακοή μέχρι τηλεκίνηση και τηλεπάθεια. Επαναλαμβανόμενες κατηγορίες για απάτη δεν έκαναν και πολλά για να ανακόψουν το πνευματιστικό κίνημα, μέχρι το 1920 όπου "μαγοι" (ταχυδακτυλουργοί) όπως ο Χουντίνι (Houdini) αποκάλυψαν τις τεχνικές και μεθόδους εξαπάτησης που χρησιμοποιούσαν τα μέντιουμ για να κοροϊδέψουν ακόμα και τον πιο σοφό και άγιο απο τους ανθρώπους.

Η χολυγουντιανή εκδοχή των πνευματιστικών συνεδριών, είναι αρκετά ακριβής: άνθρωποι κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, κρατώντας μεταξύ τους τα χέρια μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Μια υποκρινόμενη καταληψία από το μέντιουμ που δίνει στην ομάδα όποιες πληροφορίες της λέει το πνεύμα, συνοδευόμενη συχνά από τρύκ όπως η ανύψωση τραπεζιών, μυστήριους ήχους, υλοποίηση αντικειμένων κλπ..Για πολλούς, ο πνευματισμός ήταν "επιστημονική απόδειξη" της ζωής μετά θάνατον που δεν προϋπόθετε καμία από τις προληπτικές ανοησίες των θρησκειών.

Σχετικές καταχωρίσεις: Τζέϊμς Βαν Πραγ (James Van Praagh), διαυλισμός


Περισσότερες Πληροφορίες

Houdini, Harry. A Magician Among the Spirits (New York: Harper, 1924).

Houdini, Harry. Miracle Mongers and Their Methods: a Complete Expose (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1981). * Free online!

Keene, M. Lamar. The Psychic Mafia (Prometheus, 1997).

Randi, James. An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural (N.Y.: St. Martin's Press, 1995).

Randi, James. Flim-Flam! (Buffalo, New York: Prometheus Books,1982).

Rawcliffe, Donovan Hilton. Occult and Supernatural Phenomena(New York: Dover Publications, 1988).

Stein, Gordon. "Spiritualism," in The Encyclopedia of the Paranormal edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996).

Tanner, Amy. Studies in Spiritism (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1994).

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα