• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Συλλογικές παραισθήσεις

Όπου υπάρχει πίστη για θαύματα, θα υπάρχουν πάντα πειστήρια
που θα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τους. Στην περίπτωση αγαλμάτων
και εικόνων που κουνιούνται, η πίστη παράγει την παραίσθηση και η
παραίσθηση επιβεβαιώνει την πίστη-- D.H. Rawcliffe

Οι συλλογικές παραισθήσεις είναι αισθητηριακές παραισθήσεις που προκαλούνται από τη δύναμη της υποβολής. Συνήθως συμβαίνουν σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, ειδικά ανάμεσα στους ισχυρά θρησκευόμενους. Η αναμονή και η ελπίδα του να δει κάποιος ένα θαύμα, σε συνδυασμό με το να κοιτάει ώρες ένα αντικείμενο ή κάποιο χώρο, κάνει κάποιους θρησκευόμενους ανθρώπους επιδεκτικούς σε πράγματα όπως το να βλέπουν εικόνες να δακρύζουν, εικόνες και πορτραίτα αγίων να κουνιούνται ή στο να βλέπουν την Παναγία μέσα σε σύννεφα.

Αυτοί που βλέπουν ένα "θαύμα" συμφωνούν στις περιγραφές των παραισθήσεων τους γιατί έχουν τις ίδιες προσδοκίες και τους ίδιους προϊδεασμούς. Επιπλεόν, οι διαφορετικές περιγραφές συγκλίνουν αρμονικά καθώς περνά ο χρόνος και οι περιγραφές ειπώνονται ξανά και ξανά. Αυτούς που δεν βλέπουν τίποτα το ιδιαίτερο και το παραδέχονται, τους αντιπαρέρχονται ως μη έχοντες πίστη. Κάποιοι, χωρίς αμφιβολία, δεν βλέπουν τίποτα αλλά "αντί να παραδεχτούν ότι απέτυχαν...μιμούνται τη στάση αυτών που είδαν, και επακολούθως πιστεύουν ότι έχουν πραγματικά δει αυτό που αρχικά είχαν προσποιηθεί ότι είχαν δει..."( Rawcliffe, 114).

Φυσικά, δεν είναι όλες οι συλλογικές παραισθήσεις θρησκευτικές. Το 1897, ο Edmund Parish ανέφερε τους ναύτες του πλοίου του που είχαν μοιραστεί μια απόκοσμη εμπειρία. Είχαν δει τον μάγειρα τους που είχε πεθάνει μερικές μέρες πιο πριν. Οι ναυτικοί δεν είδαν μόνο το φάντασμα, αλλά τον είδαν χαρακτηριστικά να περπατάει πάνω στο νερό με το γνώριμο και αναγνωρίσιμο κουτσό βάδισμα του. Το φάντασμα του αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν " ένα κομμάτι από συντρίμια που τραμπαλιζόταν πάνω-κάτω από τα κύμματα" (Parish, 311; παραπομπή από Rawcliffe, 115).

Σχετικές καταχωρίσεις: θαύματα και παρειδωλία


Περισσότερες πληροφορίες

Nickell, Joe. Looking For A Miracle: Weeping Icons, Relics, Stigmata, Visions and Healing Cures (Prometheus Books: Buffalo, N.Y., 1993).

Parish, Edmund. Hallucinations and illusions; a study of the fallacies of perception (New York: C. Scribner's Sons, 1897).

Rawcliffe, Donovan Hilton. Occult and Supernatural Phenomena (New York: Dover Publications, 1988).

Slade, Peter D. , Richard P. Bentall. Sensory Deception: A Scientific Analysis of Hallucination (Johns Hopkins University Press, 1988).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα