• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Τσι (Chi,Ch'i ή Qi)

Το Τσι είναι η Κινέζικη λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει "τη φυσική ενέργεια του σύμπαντος".Αυτή η ενέργεια, αν και ονομάζεται φυσική, είναι πνευματική ή υπερφυσική και είναι μέρος ενος μεταφυσικού, όχι εμπειρικού, συστήματος αξιών.Το Τσι πιστεύεται οτι περιβάλλει όλα τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπίνου σώματος.Τέτοια μεταφυσικά συστήματα αξιών γενικά αναφέρονται σαν τύποι του βιταλισμού.Μια απ'τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με το Τσι είναι η έννοια της αρμονίας.Η διατάραξη, είτε στο σύμπαν είτε στο σώμα, είναι απότέλεσμα της δυσαρμονίας, κάποιων πραγμάτων δηλαδή που είναι εκτός ισορροπίας και πρέπει να επανέλθουν σε ισσοροπία.

Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν οτι απόδεικνύουν την ύπαρξη και τη δύναμη του Τσι με το να γιατρεύουν ανθρώπους με βελονισμό ή τσι-κούνγκ (chi-kung,qi gong) και κάνοντας διάφορα μαγικά τρυκ όπως το να σπάνε ξυλάκια (τσόπστικ) με την άκρη ενός χαρτιού ή με το ανανήπτουν μια "νεκρή" μύγα ή ακόμα και με επιδείξεις πολεμικών τεχνών σπάζοντας τούβλα με γυμνά χέρια ή πόδια.Όταν όμως εξετάζονται σε ελεγχόμενες συνθήκες, τα υπερφυσικά γνωρίσματα των μαίτρ του Τσι απόδεικνύεται τελικά οτι είναι τα αρκετά συνηθισμένα γνωρίσματα της ταχυδακτυλουργίας,της απάτης και φυσικές δυνάμεις.

Ο Βιταλισμός είναι μια αρκετά δημοφιλής φιλοσοφία σε πολλές κουλτούρες.Έτσι το Τσι έχει πολλούς ομολόγους: πράνα(Ινδία και θεραπευτικό άγγιγμα),κι (Ιαπωνία), η οργόνη του Βίλεμ Ράϊχ, ο ζωικός μαγνητισμός του Μέσμερ και η ζωτική δύναμη του Μπέργκσον (ilan vital,vital force) για να ονομάσουμε μερικούς.Η ιδέα είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε αυτούς που ασπάζονται την φιλοσοφία του New Age, και γενικά μνημονεύεται σαν ενέργεια, αν και δεν έχει καμία σχέση με τον όρο που χρησιμοποιείται στην φυσική.

Σχετικές καταχωρίσεις: ενέργεια, Ι Τσινγκ, Φενγκ Σούι, κόρο, γιν/γιάν


Περισσότερες Πληροφορίες

 

Huston, Peter. "China,Chi, and Chicanery - Examining Traditional Chinese Medicine and Chi Theory,"Skeptical Inquirer, Sept/Oct 1995.

Livingston,James D. Driving Force: The Natural Magic of Magnets (Harvard University Press, 1997).

Randi,James. An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural (N.Y.: St. Martin's Press, 1995).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα