• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ανιμισμός

Ο Ανιμισμός είναι το δόγμα που ισχυρίζεται ότι τα πράγματα έχουν ψυχές (η λέξη Ανιμισμός προέρχεται απο την Λατινική λέξη Animus που σημαίνει ψυχή). Είναι μια αρχαία δοξασία η οποία μπορεί να προτάθηκε ως μια εξήγηση για τη διαφορά που παρουσιάζουν τα ζωντανά με τα νεκρά πράγματα. Μπορεί επίσης να προτάθηκε και για να εξηγήσει την εμφάνιση ανθρώπων μέσα στις παραισθήσεις και στα όνειρα. Η ψυχή, το πνεύμα ή η ενέργεια υπάρχουν ανεξάρτητα απο τα πράγματα, είτε αυτά είναι ζωντανά είτε νεκρά.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ψυχές των ανθρώπων υπάρχουν πρίν ή και μετά απο το θάνατο του σώματος. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ψυχές των ζώων και των φυτών δεν πεθαίνουν ποτέ. Κάποιοι πιστεύουν οτι τα "αντικείμενα" έχουν ψυχή.

Στις μέρες μας, ο Ανιμισμός είναι δημοφιλής ανάμεσα στις θρησκείες και σ'αυτούς που πιστεύουν στα New Age. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αυτούς που βρίσκουν παρηγοριά σε παραδόσεις όπως ο σαμανισμός, ίσως γιατί έλκονται από την ιδέα των αλλοιωμένων καταστάσεων συνείδησης.

Ο όρος πρωτοαναφέρθηκε από τον Edward Burnett Tylor στο βιβλίο του Primitive Culture (Πρωτόγονος Πολιτισμός) το 1871. Ο παιδοψυχολόγος Jean Piaget πιστεύει πως ο ανιμισμός είναι ένας τρόπος σκέψης που εμφανίζουν τα παιδιά κατά το προσυλλογιστικό στάδιο (Zusne και Jones 1989: 27). Ο ανιμισμός είναι εμφανής σε πολλά παραμύθια, στα κινούμενα σχέδια και σε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις όπου ακόμα και το χαρτί υγείας μπορεί να μιλάει σαν να έχει συνείδηση.

Σχετικές καταχωρίσεις: δυϊσμός, βιταλισμός και μαγική σκέψη


Περισσότερες Πληροφορίες

Tylor, Edward Burnett. (1871/1974).Primitive culture: researches into the development of mythology, philosophy, religion, art, and custom. Gordon Press.

Zusne, Leonard and Warren Jones. Anomalistic Psychology: A Study of Magical Thinking. 2nd edition. (Lawrence Erlbaum Assoc. 1989).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα