• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Σαμανισμός

Ο σαμανισμός είναι μια αρχαία θρησκεία που περιλαμβάνει την πίστη στον ανιμισμό, σε θεότητες και σε δαίμονες. Ο σαμάνος, ή ιερέας, πιστεύεται ότι κατέχει ειδικές δυνάμεις που του επιτρέπουν να επικοινωνεί με πνεύματα των προγόνων, με θεούς ή με τους δαιμονικούς αντιστοίχους τους. Ο σαμανισμός εξασκείται ακόμα στη Σιβηρία από τους ντόπιους.

Ο όρος "σαμάνος" αναφέρεται πλεόν σε οποιονδήποτε ιερέα ή ιέρεια που χρησιμοποιεί μαγεία για να γιατρέψει τους αρρώστους ή να επικοινωνήσει με τα πνεύματα. Οι σαμάνοι πιστεύεται ότι έχουν μαγικές δυνάμεις και εσωτερικές γνώσεις, ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές ικανότητες διαφόρων φυτών. Τα σαμανιστικά θεραπευτικά κέντρα, βιβλία και προγράμματα είναι κοινά στο New Age, μεγαλώνοντας σε αναλογία με την πολυπλοκότητα και την αδιαφορία απέναντι στους ανθρώπους των μοντέρνων καιρών μας. Για κάποιους, ο σαμανισμός είναι ένα παράθυρο σε ένα ένδοξο, ίσως και ψεύτικο, παρελθόν όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση και μεταξύ τους. Ο σαμανισμός δεν προσφέρει μια εναλλακτική ιατρική μόνο, αλλά μια εναλλακτική πραγματικότητα.

Κάποιοι μοντέρνοι άνθρωποι έλκονται από το σαμανισμό λόγω της συσχέτισης του με τις εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης που προκαλούνται από τα τύμπανα, την εγρήγορση αλλά κυρίως από τα παραισθησιογόνα φυτά. Για τέτοιους ανθρώπους ο σαμανισμός προσφέρει την ελπίδα μιας εμπειρίας που όχι μόνο θα δώσει νόημα και σημασία στη ζωή τους, αλλά θα διαγράψει επίσης από το μυαλό τους, παροδικά τουλάχιστον, τις φρίκες ενός κόσμου που ώρες ώρες φαίνεται να έχει τρελαθεί.

Ούτε ο New Age Σαμανισμός ούτε οι θρησκείες των Αμερικανών Ιθαγενών έχουν καμία σχέση με την αρχαία θρησκεία της Σιβηρίας.


Περισσότερες Πληροφορίες

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα