• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Θερμό διάβασμα

Το θερμό διάβασμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από ψυχικούς, μέντιουμ, χειρομάντες και τους ομοίους τους, που περιλαμβάνει την λεληθότως απόκτηση πληροφορίας από τους πελάτες. Για παράδειγμα, ένα μέντιουμ που ισχυρίζεται πως λαμβάνει μηνύματα από τους νεκρούς θα συνομιλήσει με μέλη του κοινού πριν από μια παράσταση και θα συλλέξει πληροφορίες από αυτούς. Αργότερα, όταν το μέντιουμ κάνει ένα "διάβασμα" και παρουσιάζεται να επιτυγχάνει επαφή με τη μητέρα ενός νεαρού, ακόμα και ο νεαρός αυτός δεν θα θυμάται ότι ο ίδιος είπε στο μέντιουμ, πριν αρχίσει η παράσταση, ότι ήθελε να έρθει σε επαφή με τη μητέρα του. Το μέντιουμ ίσως να βάλει το μάνατζερ του να φέρει στο σόου ένα ζευγάρι και μόλις αποκαλύψει σε όλους ότι ο γιός του ζευγαριού είχε αυτοκτονήσει, όλοι πλεόν είναι πεπεισμένοι πως έχει κάνει επαφή με το γιο τους. Μπορεί να έχει βάλει το μάνατζερ να συλλέξει αυτή την πληροφορία από πριν.(Δείτε Penn & Teller Bullshit! , επεισόδιο 1 της πρώτης σεζόν).

Τουλάχιστον ένας θεραπευτής μέσω πίστης, ο Peter Popoff , έχει προσποιηθεί πως λαμβάνει μηνύματα από το Θεό ενώ στην πραγματικότητα λάμβανε μηνύματα από τη γυναίκα του μέσω ενός ακουστικού στο αυτί του (Randi 1989: ch. 9; "Secrets of the Psychics" ).

Κάποιοι χειρομάντες μπορεί να ψάξουν την τσάντα κάποιου πελάτη τους ή να βάλουν ένα συνεργό τους να το κάνει, ώστε να πάρουν πληροφορίες για τον πελάτη αυτόν. Για μια ακριβή περιγραφή του πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν κάποια μέντιουμ και ψυχικοί για να πάρουν πληροφορίες για τους πελάτες τους, δείτε το Lamar M. Keene's The Psychic Mafia (1997).

Σχετικές καταχωρίσεις: ψυχρό διάβασμα, πόλωση επιβεβαίωσης, μέντιουμ, ψυχικός, επιλεκτική κρίση, αυταπάτη, υποκειμενική επιβεβαίωση, ανεκδοτολογικά πειστήρια, James Van Praagh και ευσεβείς πόθοι


Περισσότερες Πληροφορίε

Dickson, D.H., & Kelly, I.W. "The 'Barnum effect' in personality assessment: A review of the literature," Psychological Reports , 57, 367-382, (1985).

Hyman, Ray. "'Cold Reading': How to Convince Strangers That You Know All About Them," The Skeptical Inquirer Spring/Summer 1977.

Hyman, Ray. The Elusive Quarry : A Scientific Appraisal of Psychical Research (Prometheus Books, 1989).

Keene, M. Lamar. The Psychic Mafia (Prometheus, 1997).

Randi, James. Flim-Flam! (Buffalo, New York: Prometheus Books,1982).

Randi, James. The Faith Healers (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1989).

Randi, James. Video. "Secrets of the Psychics." James Randi reveals the secrets of the psychics and self-deceptive workings of the human mind.

Rowland, Ian. The Full Facts Book of Cold Reading, 3rd. ed (2000).

Steiner, Robert A. Don't Get Taken! - Bunco and Bunkum Exposed - How to Protect Yourself (Wide-Awake Books 1989) .

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα