• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Μαγεία

Η μαγεία είναι η υποτιθέμενη τέχνη και επιστήμη του να προκαλεί κανείς αλλαγές σύμφωνα με τη θέλησή του μέσω μη-φυσικών τρόπων.

Η μαγεία έχει συσχετιστεί με όλων των ειδών απόκρυφα και παραφυσικά φαινόμενα όπως το ESP, την αστρική προβολή, την ψυχική ίαση, την καμπάλα τα τσάκρας καθώς και πάρα πολλά άλλα. Η μαγεία χρησιμοποιεί διάφορα σύμβολα, όπως την πεντάλφα, όπως επίσης και μια ποικιλία συμβολικών τελετουργικών συμπεριφορών που στοχεύουν στην απόκτηση δυνάμεων που θα επέτρεπαν σε κάποιον να επέμβει στους νόμους της φυσικής, της χημείας κτλ. Η μαγεία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την καθομιλουμένη έννοια της "μαγείας" που είναι η τέχνη της ταχυδακτυλουργίας και της "εξαπάτησης".

Οι θρησκείες που βασίζονται πάνω στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη έχουν από καιρό συσχετίσει τη μαγεία με τους ψευδείς προφήτες, βασισμένοι στην πεποίθηση ότι ο Σατανάς* συχνά μοιράζεται και δείχνει τη δύναμη του μέσα από ανθρώπους. Σύμφωνα μ' αυτή την άποψη, η χρήση δυνάμεων που αντιτίθενται στους νόμους της φύσης, είναι καλή αν γίνεται από ή μέσω του Θεού (λευκή μαγεία). Τέτοιες επιδείξεις θεϊκής δύναμης ονομάζονται θαύματα. Αν γίνεται από διαβολικές δυνάμεις, είναι κακό (μαύρη μαγεία).

Η ιδέα του να μπορεί κάποιος να ελέγχει πράγματα όπως τον καιρό ή την υγεία του σύμφωνα με τη θέληση του, είναι πολύ ελκυστική. Όπως επίσης και η ιδέα του να σπέρνει τον όλεθρο στους αντιπάλους του χωρίς να χρειαστεί να σηκώσει του δαχτυλάκι του. Απλά σκέψου το και γενηθήτω το θέλημα σου. Οι ιστορίες ανθρώπων με ειδικές δυνάμεις είναι ελκυστικές, αλλά όσοι σκέφτεστε να γίνεται μάγοι πάρτε υπ' όψη την παρακάτω προειδοποίηση από μια αυθεντία του θέματος:

...η μαγική τελετουργία (ή οποιαδήποτε μαγεία ή αποκρυφισμός) είναι πολύ επικίνδυνη για τους ψυχικά ασταθείς. Αν με κάποιο τρόπο "πας πολύ μακριά", τρως "βαριά φαγητά"... και χρησιμοποιείς το θρησκευτικό σου υπόβαθρο ή το παλιό σου σύστημα ιδεών για στήριξη. Θυμίσου όμως ότι οι περίεργες εμπειρίες δεν είναι κατ' ανάγκην και κακές εμπειρίες. [Phil Hansford, Ceremonial Magick]

Από την άλλη όμως, οι περίεργες εμπειρίες δεν είναι κατ' ανάγκην και καλές εμπειρίες.

Η μαγεία των ταχυδακτυλουργών μοιάζει με τη μαγεία στο ότι οι ταχυδακτυλουργοί χρησιμοποιούν τρυκ και εξαπάτηση για να νομίσει το κοινό τους ότι έχουν κάνει κατι το οποίο αν γινόταν στην πραγματικότητα θα απαιτούσε υπερφυσικές ή παραφυσικές δυνάμεις π.χ. το να εμφανίζουν λαγούς μέσα από καπέλα, να υλοποιούν αντικείμενα όπως στάχτη, δαχτυλίδια, περιστέρια κλπ. Κάποιοι μάγοι αποδίδουν τα κατορθώματα τους όχι στη μαγεία, αλλά σε υπερφυσικές δυνάμεις, όπως π.χ. ο Σάι Μπάμπα και ο Ούρι Γκέλλερ.

Φυσικά, η ομορφία και η μαγεία της φύσης δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη μαγεία. Υπάρχει η μαγεία της γέννησης ενός υγιούς παιδιού. Η μαγεία της πραγματικής αγάπης. Η μαγεία του να σηκώνεται κανείς το πρωί από το κρεβάτι, απλά και μόνο με μια πραξη θέλησης. Δυστυχώς αυτό φαίνεται να είναι μαγεία μόνο σ' αυτούς που δεν έχουν αυτή τη δύναμη. Όσοι από εμάς μπορούμε να ελέγξουμε το σώμα μας μέσω της θέλησης μας, συχνά θεωρούμε αυτή τη δύναμη δεδομένη. Δεν μπορούμε να δούμε πόσο εκπληκτικά είναι πράγματα τόσο απλά όπως το να σκουπίζουμε τον ιδρώτα από το μέτωπο μας. Θεωρούμε δεδομένη την ικανότητα μας ν΄ανοίγουμε τα μάτια μας για να γευτούμε το μεγαλείο ενός παγετώνα ή ενός ωκεανού ή την ομορφιά ενός ηλιοβασιλέματος ή λιβάδια γεμάτα με αγριολούλουδα. Αυτές είναι πραγματικά μαγικές πράξεις και αν το σκεφτούμε καλά θα δούμε ότι έχουν τόσο μεγαλείο ώστε να γεμίσουν πολλά σύμπαντα. Για πολλούς όμως φαίνεται ότι τέτοια πραγματική μαγεία δεν είναι αρκετή.

Σχετικές καταχωρίσεις: θαύματα, Σατανάς, συμπαθητική μαγεία, σύνδρομο πραγματικού πιστού, wicca και μάγισσα.

*Σημείωση: Η λέξη "σατανάς" στα Εβραϊκά σημαίνει αντίπαλος. Αλλά όπως η εβραϊκή λέξη "αδάμ" (που σημαίνει άνθρωπος) έγινε Αδάμ, έτσι και το σατανάς έγινε Σατανάς.


Περισσότερες Πληροφορίες

Carus, Paul. The History of the Devil and the Idea of Evil (Gramercy, 1996), reproduction of the original 1900 edition.

Lamont, Peter and Richard Wiseman. Magic in Theory (University of Hertfordshire Press, 1999).

Randi, James. The Magic World of the Amazing Randi (Adams Media Corporation, 1989).

Sagan, Carl. The Demon-Haunted World - Science as a Candle in the Dark (New York: Random House, 1995).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα