• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ψυχή - Πνεύμα

Η Ψυχή ή Πνεύμα είναι μια μη-υλική οντότητα που έχει αντίληψη και συνείδηση.Συχνά πιστεύεται ότι οι ψυχές είναι αθάνατες.

Αν υπήρχε ποτέ μια οντότητα επινοημένη για να εξυπηρετήσει τις ευχές μας, η ψυχή θα ήταν αυτή η οντότητα.Όπως σημειώνει και ο Thomas Hobes,η ιδέα μιας ουσίας χωρίς ουσία είναι αντιλογία.Δεν είναι δυνατόν να φανταστούμε μια μη-φυσική οντότητα να έχει αντίληψη και ζωή.Ακόμα και αυτοί που πιστεύουν στην ψυχή, τις φαντάζονται σαν ανθρωπόμορφα συννεφάκια ή ομίχλες.Είναι αυταπάτη το να πιστεύουμε ότι η ιδέα της ψυχής μπορεί να συλληφθεί.Και όμως, εκατομμύρια ανθρώπων έχουν πιστέψει σε ένα άχωρο παρατηρητή που μπορεί να ταξιδέψει μέσα στο χώρο και αντιλαμβάνεται δονήσεις και κύματα του αέρα, χωρίς να έχει αισθητήρια όργανα.

Η δουλειά που έχει γίνει από τους φιλοσόφους και τους ψυχολόγους βασισμένη στην υπόθεση ύπαρξης μιας μη-φυσική οντότητα, που κατοικεί και αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα, δεν έχει προωθήσει την γνώση για τις λειτουργίες του νου.Αντίθετα, έχει μεγαλώσει την προκατάληψη και την άγνοια εμποδίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη πραγματικής και χρήσιμης γνώσης για τον νου.Πιο υποσχόμενη είναι η δουλειά εκείνων που βλέπουν την συνείδηση ως αποτέλεσμα της εγκεφαλικής λειτουργίας των νευρώνων και προσπαθούν να θεραπεύσουν "ψυχικές νόσους" αντιμετωπίζοντας τες σαν φυσιολογικά (υλικά,φυσικά) προβλήματα.Δυο πελώριες βιομηχανίες έγιναν δυνατές και επικερδείς από την πίστη σε μια μη-οντότητα που χρειάζεται θεραπεία από ειδικούς σε μη-οντότητες: η θρησκεία και η ψυχολογία.Μια τρίτη βιομηχανία, η φιλοσοφία, επίσης ανθίζει λόγο της πίστης στην ψυχή: αρκετοί φιλόσοφοι γράφουν βιβλία βασιζόμενοι στην υπόθεση ύπαρξης μιας αθάνατης ψυχής ενώ αρκετοί άλλοι βγάζουν τα προς το ζειν με το να γράφουν ανασκευές και κριτικές για τα προηγούμενα βιβλία.Φαίνεται ότι οι πραγματικοί πιστοί και οι σκεπτικιστές χρειάζονται ο ένας τον άλλον!

Σχετικές καταχωρίσεις: αστρική προβολή, δυϊσμός, υλισμός και νους


Περισσότερες Πληροφορίες

Epicurus. The Essential Epicurus: Letters, Principal Doctrines, Vatican Sayings, and Fragments (Great Books in Philosophy), translated with an introduction by Eugene O'Connor (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1993).

Freud, Sigmund. The Future of an Illusion, translated from the German and edited by James Strachey (New York: Norton, 1975).

Hobbes, Thomas (1588-1679). Body, Man, and Citizen, Elements of Philosophy and Leviathan.

Ryle, Gilbert. The Concept of Mind (Chicago: University of Chicago Press, 1984).

Sacks, Oliver W. The man who mistook his wife for a hat and other clinical tales (New York : Summit Books, 1985).

Sacks, Oliver W. A leg to stand on (New York : Summit Books, 1984).

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα