• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
 

Newsletter 3

19 Απριλίου 2005

 

Σε αυτό το Newsletter


Πέρασε αρκετός καιρός από το τελευταίο newsletter αλλά τελικά...πάλι εδώ είμαστε! Σ' αυτό το newsletter κάνω μια μικρή αναφορά σχετικά με τα Φ-Ζόμπι και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και κάποια σχετικά νέα με την Εναλλακτική Ιατρική/ Εναλλακτικές θεραπείες όπου προβλέπεται ανοιχτό μέτωπο. Επίσης σχολιάζω μια έρευνα για το τι πιστεύουν οι Έλληνες, τα αποτελέσματα της οποίας είναι μάλλον απογοητευτικά. Κάποια σχόλια για τα σχόλια ενός αναγνώστη όσον αφορά την καταχώριση των ΑΤΙΑ, και τέλος διάφορα mail αναγνωστών για διάφορα θέματα του skepdic. Και για να μην το ξεχάσω, έκανα και έναν περίπατο στα blogs!


Καινούργιες Προσθήκες

Οι προσθήκες, από το τελευταίο newsletter, όπως θα είδατε δεν ήταν και πολλές. Έχω διάφορα ν'ασχοληθώ τον τελευταίο καρό, οπότε και αμελώ μάλλον το skepdic. Κάναμε μια γραφιστική αλλαγή και προσθέσαμε διάφορα μικροπραγματάκια από δω και από 'κει. Οι καινούργιες καταχωρίσεις είναι συνολικά 4: Χειρομαντεία Κοσμοβιολογία, Ζόμπι και Φ-Ζόμπι και Εναλλακτικές Θεραπείες / Εναλλακτική Ιατρική. Επίσης προστέθηκαν και δυο άρθα του κ. Νίκου Δήμου, που ήταν αρκετά ευγενικός ώστε να παραχωρήσει την άδεια του για την αναδημοσίευση τους στο skepdic. Τα δυο αυτά άθρα είναι το Αμφιβολίας Εγκώμιον και το Τα Ζώδια και τα Ζώα. Ψευδο-επιστήμες στην εποχή της επιστήμης .

 

-Φ-Ζόμπι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Δεν μπορώ να πω ότι με "γοητεύουν" τα ζόμπι (αν και το χημικό που χρησιμοποιούν οι "μάγοι" έχει όντως αρκετά ενδιαφέρουσες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό). Πολύ πιο ενδιαφέροντα μου φαντάζουν τα φιλοσοφικά ζόμπι ή Φ-ζόμπι. Η συζήτηση βέβαια για τα Φ-ζόμπι είναι αρκετά θεωρητική, αν και μιας και ασχολούμαι με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η έννοια του Φ-Ζόμπι είναι κάτι που αποσχολεί αργά ή γρήγορα οποιονδήποτε εργάζεται σ'αυτόν τον τομέα. Το Φ-Ζόμπι δεν μπορεί να υπάρξει σαν οργανική οντότητα, μιας και δεν μπορεί κανείς να συλλάβει την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει συνείδηση αλλά συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένας άνθρωπος με συνείδηση. Μπορεί όμως να υπάρξει σαν μηχανική "οντότητα". Τα όσα ακολουθούν αφορούν φιλοσοφικά θέματα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη οπότε όποιος δεν έχει όρεξη να τριβελίζει το μυαλό του με αυτά, μπορεί να πάει κατ' ευθείαν στο επόμενο θέμα.

Αρχίζοντας λοιπόν, ενα φιλοσοφικο ζόμπι (φ-ζόμπι) είναι ένα ανθρώπινο σώμα χωρίς συνείδηση, το οποίο όμως συμπεριφέρεται σαν ένα ανθρώπινο σώμα με συνείδηση. Κατά τη γνώμη μου, και θα συμφωνήσω με τον κ. Carroll στην καταχώριση του Φ-Ζόμπι, το ίδιο το Φ-Ζόμπι είναι μια αντιλογία. Είναι ενα παιχνίδι με τις λέξεις. Αν ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν να έχει συνείδηση, τότε έχει συνείδηση. Τα πράγματα όμως αρχίζουν και δυσκολεύουν όταν εξετάζουμε τις μηχανές. Μπορεί μια μηχανή (υπολογιστής) να έχει συνείδηση; Το ερώτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί. Η Ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη (Strong A.I.) λέει ότι η συνείδηση είναι ένας πάρα πολύ πολύπλοκος αλγόριθμος. Αν βρούμε τον αλγόριθμο αυτό, τότε μπορούμε να τον προγραμματίσουμε στον υπολογιστή και αυτός να αποκτήσει συνείδηση. Φυσικά, ο αλγόριθμος αυτός δεν έχει βρεθεί ακόμα. Βασικό πρόβλημα στο όλο θέμα, είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι είναι η συνείδηση. Μπορούμε να περιγράψουμε διάφορα χαρακτηριστικά της, όμως τη φύση της δεν τη γνωρίζει κανείς. Κατά τη γνώμη μου, ένας από τους πιο περιεκτικούς ορισμούς της συνείδησης είναι ότι η συνείδηση είναι η αίσθηση του εαυτού. Δηλαδή για να έχει κάποιος συνείδηση, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει και ότι μπορεί να γνωρίζει.

Απ' ότι φαίνεται, κανένας υπολογιστής μέχρι τώρα δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Δηλαδή, κανένας υπολογιστής δεν γνωρίζει ότι υπάρχει σαν ξεχωριστή οντότητα μέσα στον κόσμο. Δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Βέβαια, υπάρχουν υπολογιστές (ή προγράμματα σε υπολογιστές καλύτερα) που εμφανίζουν διάφορα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Π.χ. υπάρχουν προγράμματα που μπορείς να κάνεις μια υποτυπώδη συζήτηση μαζί τους, ή που αναγνωρίζουν την αισθηματική κατάσταση του ανθρώπου αναλύοντας το πρόσωπο του, μέσα από κάμερες που έχουν, ή π.χ. παίζουν σκάκι, ή γενικά εκτελούν μια σειρά πράξεων ώστε να πετύχουν ένα σκοπό. Οπότε και γεννάται το ερώτημα: αυτά τα προγράμματα αποτελούν εκφάνσεις συνείδησης ή απλά προσομειώνουν τις εκφάνσεις αυτές; Πάρτε για παράδειγμα έναν υπολογιστή που μπορεί να κουβεντιάζει με σας γραπτώς. Αν του πείτε "βαριέμαι να μιλάω σε ενα ηλίθιο μηχάνημα σαν και σένα", και σας απαντήσει "είσαι κομπλεξικός, γι' αυτό", τι θα έχει συμβεί; Θα έχει καταλάβει ο υπολογιστής την έννοια του "βαριέμαι", του "μιλάω", του "ενα" κλπ κλπ και γενικά όλης της πρότασης και θα σας έχει δώσει μια ανάλογη απάντηση; Ή απλά ο υπολογιστής δεν του καίγεται καρφί για το τι σημαίνουν οι λέξεις, αλλά τις χειρίζεται σαν σύμβολα και ανάλογα με το τι σύμβολα του παρουσιάζονται (δηλαδή το τι του λέτε), κοιτάει το πρόγραμμα του και παράγει διάφορα άλλα (και πάλι ακατανόητα για τον ίδιο) σύμβολα στην έξοδο του -- δηλαδή την απάντηση του; Είναι δηλαδή ο υπολογιστής ενα Φ-Ζόμπι;

Το παράδειγμα αυτό, σε μια ελαφρά αλλαγμένη μορφή, είναι το λεγόμενο Κινέζικο Δωμάτιο του Searle. Λέει λοιπόν ο Searle ότι έχουμε ένα δωμάτιο με δυο πόρτες, και μέσα στο δωμάτιο είναι ένας άνθρωπος που ξέρει μόνο ελληνικά. Από τη μια πόρτα πετάμε από κάτω ένα χαρτί με μια κινέζικη λέξη γραμμένη πάνω του, και από την άλλη μας πετάει ο άνθρωπος την ελληνική μετάφραση της. Αν δείτε την όλη διαδικασία σαν να είσασταν έξω από τις πόρτες, τότε θα σας φαινόταν ότι ο άνθρωπος μέσα ξέρει κινέζικα. Όμως, -και εδώ είναι το θέμα- ο άνθρωπος μέσα το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει ένα ελληνοκινεζικό λεξικό, να βρίσκει την κινεζική λέξη και να την γράφει στο χαρτί. Δηλαδή, αυτό που κάνει είναι να χειρίζεται τα κινέζικα σαν σύμβολα, αδιαφορώντας για την έννοια τους. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές για το πείραμα αυτό. Για παράδειγμα, πετάμε μια ερώτηση στα κινέζικα και ο άνθρωπος μέσα έχει ενα τεράστιο βιβλίο όπου βρίσκει την ερώτηση, καθώς και την απάντηση της στα κινέζικα. Γράφει την απάντηση και την πετάει πίσω σε μας. Ένας κινέζος λοιπόν θα έλεγε ότι ο άνθρωπος μέσα καταλαβαίνει κινέζικα. Και πάλι βέβαια, το μόνο που κάνει ο άνθρωπος μέσα είναι να ακολουθεί έναν αλγόριθμο και να μεταχειρίζεται τα κινέζικα σαν σύμβολα, και τίποτε άλλο. Δεν καταλαβαίνει ούτε την ερώτηση αλλά ούτε καν την απάντηση.

Ο Searle λοιπόν με αυτό το πείραμα θέλει να πει ότι οι υπολογιστές κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Μπορεί να μιλάτε μαζί τους και να φαίνεται ότι καταλαβαίνουν αυτά που λέτε, αλλά στην ουσία το μόνο που κάνουν είναι να ακολουθούν έναν αλγόριθμο και να παράγουν μηχανιστικά μια απάντηση στα λεγόμενα σας. Κοινώς, δεν καταλαβαίνουν γρι από αυτά που του λέτε. Φαίνεται ότι έχουν συνείδηση, αλλά στην ουσία δεν έχουν. Είναι δηλαδή Φ-Ζόμπι. Εγώ θα διαφωνήσω με τον Searle (και δεν είμαι και ο μόνος δηλαδή) και θα έλεγα ότι αν φαίνεται ότι έχουν συνείδηση, τότε έχουν συνείδηση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας πολύπλοκος υπολογιστής, και ως τέτοιος δρα με παρόμοιο τρόπο. Αν ένας υπολογιστής προσομείωνε τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου με μεγάλη ακρίβεια, τις νευρικές συνδέσεις και λειτουργίες, τότε η απόκριση που θα "έβγαζε" η προσομείωση θα ήταν "αληθινή συνείδηση" ή οχι; Αν δεχθούμε ότι η συνείδηση είναι ένα τυπικό σύστημα (δηλαδή δεν εξαρτάται από το μέσο που την υλοποιεί - εγκέφαλος ή μηχάνημα), τότε ο υπολογιστής αυτός δεν θα προσομείωνε απλά την συνείδηση, αλλά θα είχε συνείδηση. Βέβαια, ωραία είναι αυτά σε φιλοσοφικό επίπεδο, όμως η πράξη βρίσκεται πολύ πίσω ακόμα, αν και η πρόοδος είναι θεαματική (νευρωνικά δίκτυα, κατανεμημένη νοημοσύνη, γενετικοί/εξελικτικοί αλγόριθμοι, ασαφή συστήματα κλπ).

 

-Εναλλακτικές Θεραπείες - Εναλλακτική Ιατρική

Πρόσφατα είδα σε ενα δελτίο ειδήσεων μεγάλου καναλιού, εναν φαρμακοποιό να ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει ένα μαγικό υγρό που θεραπεύει τον καρκίνο. Το υγρό αυτό υποτίθεται πως το έδινε στους πελάτες του δωρεάν. Είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να έχει όντως ανακαλύψει το φάρμακο που θεραπεύει τη μάστιγα του καρκίνου; Ναι, είναι δυνατόν. Είναι πιθανόν; Όχι. Είναι εντελώς απίθανο.

Συχνά βγαίνουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως έχουν βρει το φάρμακο για διάφορες ασθένειες, οι περισσότερες απ' τις οποίες είναι ανίατες όπως ο καρκίνος. Βλέπετε, εκεί όπου η ιατρική δεν μπορεί να βοηθήσει, ο τσαρλατανισμός και το εμπόριο (φρούδας) ελπίδας ανθεί. Ο συγκεκριμένος κύριος είναι και φαρμακοποιός, οπότε ίσως μερικοί "πελάτες" του να έβλεπαν μια "νομιμοποίηση" και μια εγκυρότητα για το υγρό που τους έδινε. Μπορεί να σκεφτόντουσαν "Δεν είναι τσαρλατάνος. Είναι φαρμακοποιός οπότε κάτι παραπάνω θα ξέρει.". Δεν γνωρίζω τις ιδιότητες του υγρού που χορηγούσε, αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ αν είχε κάνει ο κύριος αυτός κλινικές μελέτες για τη δράση του (είμαι σίγουρος δηλαδή πως δεν έχει κάνει). Οι κλινικές μελέτες έχουν σκοπό να ελέγξουν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη δράση του φαρμάκου, μεταξύ άλλων. Είναι απαραίτητη και υποχρεωτική διαδικασία για οποιοδήποτε φάρμακο προτείνεται για ευρεία κατανάλωση. Μιας λοιπόν και δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες για το υγρό του εν λόγω κυρίου, νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ ή του ΙΣΑ του πρότεινε να στείλει δείγμα για χημική ανάλυση. Η απάντηση του φαρμακοποιού ήταν καταφατική αλλά...ζήτησε να μην δημοσιευθούν τα συστατικά του γιατί προφανώς ήθελε να κρατήσει την πατέντα! Αυτό μας μάρανε. Ο άνθρωπος χορηγούσε ενα αγνώστου σύστασης υγρό σαν φάρμακο του καρκίνου, και αυτό που ήθελε είναι τα δικαιώματα στην ενδεχόμενη εμπορική του εκμετάλλευση.

Το γεγονός ότι το χορηγούσε σαν φάρμακο ΠΑΡΑΝΟΜΑ, δεν του πέρασε από το μυαλό. Το γεγονός ότι ίσως αυτό το υγρό να έχει παρενέργειες και να επιδείνωσε την υγεία των ανθρώπων που το έλαβαν, δεν του πέρασε από το μυαλό. Το γεγονός ότι ίσως κάποιοι να διέκοψαν την αγωγή τους εμπιστευόμενοι το "θαυματουργό" υγρό, με ότι συνεπάγεται αυτό μιας και μιλάμε για καρκινοπαθείς, δεν του πέρασε από το μυαλό. Το γεγονός ότι προσπέρασε αβασάνιστα όλη την επιστημονική διαδικασία για τον έλεγχο μιας ουσίας, δεν του πέρασε από το μυαλό. Το γεγονός ότι παραβίασε την επιστημονική, και δη την ιατρική, δεοντολογία και ουσιαστικά πλάσαρε μια μη ελεγμένη ουσία σαν φάρμακο, δεν του πέρασε από το μυαλό. Η πατέντα τον απασχολούσε. Τι να πω... Αντί ο ΙΣΑ να κινηθεί νομικά κατά του εν λόγω κυρίου, τον προσκάλεσε να στείλει το "φάρμακο" του για ανάλυση. Για να μη βάλλουμε πάντως κατά δικαίων και αδίκων, η εισαγγελία έχει αντιμετωπίσει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Σκέφτομαι να δημιουργηθεί στο skepdic μια λίστα με τις υποθέσεις αυτές και τους πρωταγωνιστές τους. Όποιος μπορεί να βοηθήσεις προς αυτή την κατεύθυνση ας με ενημερώσει μιας και εγώ δεν έχω πρόσβαση σε τέτοια στοιχεία.

[Ανανέωση 28/1/2007: Απ' ότι διαβάζω, κινήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά του κ. Καραμέτα όπου και καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Ο κ. Καραμέτας έχει ασκήσει έφεση. Επίσης έστειλε μια επιστολή απάντηση στο skepdic απαιτώντας να διαγραφεί οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα και το σκεύασμα του από τις σελίδες αυτές. Περισσότερα διαβάστε εδώ.]

Η υπόθεση μου θύμισε έναν άλλον "σωτήρα" την ανθρωπότητας που είχε -και αυτός- ανακαλύψει το φάρμακο του καρκίνου, τον κ. Μηλιόπουλο. Έβγαινε λοιπόν ο κύριος αυτός στα κανάλια και υποστήριζε με πάθος και θέρμη ότι είχε ανακαλύψει το φάρμακο του καρκίνου. Δημοσιογραφικά αφιερώματα από τη μια, συνεντεύξεις από την άλλη, συζητήσεις από την πιο πέρα...και πήγαινε έτσι η ιστορία. Μέχρι που -και πάλι- ο ΙΣΑ τον κάλεσε να στείλει το φάρμακο του για ανάλυση, αλλά ο κύριος... εξαφανίστηκε! Όμως, μέχρι τότε το χορηγούσε. Ο κύριος αυτός ήταν εμφανώς διαταραγμένος με ιδέες μεγαλείου. Μέχρι και ότι είχε προταθεί για Νόμπελ είπε! Και σ' αυτή την περίπτωση λοιπόν, δεν είδα κάποιο εντεταλμένο φορέα της πολιτείας να κινηθεί δικαστικά έναντι του κυρίου αυτού (ή τουλάχιστον δεν πληροφορήθηκα κάτι τέτοιο). Όποιος πάντως έχει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, ας με ενημερώσει ώστε να καταγραφούν αυτές οι περιπτώσεις δικτυακά. Μου κάνει πάντως εντύπωση ότι τόσο ο ΙΣΑ όσο και άλλοι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, δεν έχουν πληροφορίες στα site τους για τέτοιες περιπτώσεις. Είμαι σίγουρος ότι έχουν ασχοληθεί με τέτοια θέματα. Τι περιμένουν όμως; Να έρθουν οι πολίτες και να ζητήσουν τους φακέλους με τις μελέτες και τα πορίσματα; Δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοιες πληροφορίες είναι σημαντικές για το κοινωνικό σύνολο και πρέπει να υπάρχει διάχυση τους στους πολίτες; Ωραία είναι αυτά που γράφεται στους ιστοτόπους σας, αλλά ενημερώστε τους πολίτες για τις ιατρικές απάτες αγαπητοί κύριοι ιατροί. Προστατεύτε τους από τους διάφορους κομπογιαννίτες και τσαρλατάνους.

Ότι λοιπόν δεν κάνουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, μου φαίνεται οτι προσπαθούν να το κάνουν μεμονωμένοι πολίτες. Την πρώτη Μαρτίου έλαβα το παρακάτω email:

Κύριε Μούστρη,

Στον τοπικό τύπο δημοσιεύονται κάποια άρθρα προπαγανδιστικά των εναλλακτικών θεραπειών. Δεν γνωρίζω τα περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημοσιογραφίας. Σας ερωτώ άν μπορώ να στείλω στην τοπική εφημερίδα να δημοσιεύσει το πρόσφατο λήμα της ιστοσελίδα σας για τις εναλλακτικές θεραπείες.

Με τιμή
Βασίλης Κουρκούτας
Πολιτικός Μηχανικός

Το να αρνηθώ την άδεια για κάτι τέτοιο είναι το να αρνηθώ τον λόγο ύπαρξης του skepdic. Το skepdic υπάρχει για την πληροφόρηση πάνω σε τέτοια θέματα. Ύστερα από την ανάλογη απάντηση στον κ. Κουρκούτα, μου στέλνει ένα δεύτερο mail για το θέμα (14/4/2005):

Κύριε Μούστρη,

Απευθύνθηκα στην τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα "Αναγγελία" και σήμερα άρχισε με την δημοσίευση του πρώτου ενός τρίτου (αυτούσιου) του λήμματος για τις εναλλακτικές θεραπείες- εναλλακτική ιατρική, αναφέροντας την ιστοσελίδα σας από την οποία προέρχεται.

Αναφέρει ότι την δημοσίευση αυτή την κάνει ως δική μου απαίτηση για αντίλογο στα άρθρα ενός γιατρού που προπαγανδίζει εναλλακτικές θεραπείες, συνεχίζοντας στην διπλανή σελίδα την δημοσίευση άρθρο του υπέρ της ομοιοπαθητικής.

Προανάγγειλε ότι μετά την τρίτη δημοσίευση που θα έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση του λήμματος της ιστοσελίδας σας θα ακολουθήσει απάντηση του συνεργάτη της 'εναλλακτικού' γιατρού.

Φιλικά
Βασίλης Κουρκούτας
Πολιτικός Μηχανικός

Ευχαριστώ τον κ. Κουρκούτα για την κίνηση του και ελπίζω να συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα. Θα ήθελα πάντως να δω και την απάντηση του ομοιοπαθητικού. Όταν έχω νέα, θα ενημερώσω το τρέχον newsletter.


Φτου να μη μας ματιάξουν...

Διαβάζω το παρακάτω από τη σελίδα του κ. Νίκου Δήμου:

Στην ύπαρξη του Σατανά πιστεύει το 57% των Ελλήνων. Επίσης 65.2% πιστεύει στο κισμέτ (πεπρωμένο ή μοίρα) και 71,4% στο μάτι και το ξεμάτιασμα. Πίστη στα θαύματα ομολογεί το 50%.

Μήπως είναι καλύτερα τα πράγματα στους νέους; Όχι. 57% πιστεύουν στα πνεύματα και 38,5% στα φαντάσματα. Και οι Αριστεροί; Κάποτε άθεοι και ορθολογιστές τώρα πιστεύουν στον Θεό (82,7%), στις υπερφυσικές δυνάμεις (57,7%), στους εξωγήινους (42,3%) και στη μετεμψύχωση (36,5%).

[...]

Στις αρχές του 21ου αιώνα, το 80% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει στο «μάτι» και το 60% των ψηφοφόρων της Ν. Δ. στον Σατανά. (Ύπαγε οπίσω μας).

Και σχολιάζει:

Ανήκουμε λοιπόν στον Μεσαίωνα της δεισιδαιμονίας. Ούτε στην Αναγέννηση δεν έχουμε φτάσει ακόμα – κι έχουμε αιώνες για την Γαλλική Επανάσταση...

Και δυστυχώς...έχει δίκιο. Η μαγική σκέψη , η πίστη στο υπερφυσικό και στο μεταφυσικό, σε αναπόδεικτες Φτου να μη μας ματιάξουν!"θεωρίες-εικασίες" αλλά και σε διάφορα άλλα ευφάνταστα, ανθεί στον ελληνικό λαό. Και διάφορα καινούργια φυντάνια όπως οι Έψιλον, η μυστική υπερ-τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων (μόνο κινητά δεν είχαν ανακαλύψει), η καταγωγή των Ελλήνων από το Σείριο (τελικά από το Σείριο είμαστε ή αυτόχθονες;), η ελληνοποίηση οποιουδήποτε πράγματος μας φαντάζει εξωτικό (βλέπε θεωρία της Σχετικότητας. Η συγκεκριμένη προσπάθεια να "αποδείξουν" κάποιοι πως η Σχετικότητα ανήκει στον Καραθεοδωρή, αγγίζει τα όρια του γελοίου αλλά και του εξοργιστικού γιατί τελικά πολλοί το πιστεύουν. Δεν είδα όμως κανένα να ισχυρίζεται ότι η Κβαντομηχανική δημιουργήθηκε από κάποιον Έλληνα. Ρωτάτε Γιατί; Γιατί απλά η Σχετικότητα είναι η πιο αναγνωρίσιμη, από τον απλό κόσμο, επιστημονική θεωρία της φυσικής. Είναι η "βιτρίνα" της. Έχει πάνω της όλα τα φώτα. Η Κβαντμηχανική όμως είναι περίεργη, δύσκολη και ακατανόητη. Έχει χαμηλό "επικοινωνιακό προφίλ" οπότε και δεν ασχολούνται μαζί της, άσχετα αν έχει αποδώσει τις περισσότερες σημαντικές εφαρμογές της μοντέρνας τεχνολογίας) και πολλά άλλα, είναι ανησυχητικά δείγματα. Σωστά τους ονομάζει ο Μανώλης Παρούσης όλους αυτούς αρχαιογκαγκά. Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τον λεγόμενο "ελληνοκεντρικό" χώρο, είναι ένας λανθάνων εθνικισμός και ρατσισμός. Όλα οφείλονται στους 'Ελληνες οπότε είμαστε ανώτεροι όλων. Πρέπει να μας τιμούν και να μας σέβονται. Ίσως και να μας λιβανίζουν όλη μέρα. Όσοι αντικρούουν τα γελοία επιχειρήματα της "ελληνοκεντρικής" πλευράς, είναι πράκτορες του Σιωνισμού (ή της σκοτεινής πλευράς του Σιωνισμού κατά Λιακόπουλο), υποχείρια σκοτεινών κέντρων αποφάσεων, πιόνια μυστικών υπηρεσιών, ανθέλληνες, έμμισθοι κονδυλοφόροι, εβραίοι, μασόνοι, ιλλουμινάτι, σε μυστικές εταιρίες κλπ κλπ κλπ. Η περίπτωση να είμαστε απλά λογικοί, τους διαφεύγει ίσως;


Σχόλια (στα σχόλια) για τα UFO

Έλαβα ένα mail σχετικά με την καταχώριση για τα ΑΤΙΑ. Το κείμενο δημοσιεύθηκε εδώ μαζί και με την απάντηση μου. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Προσωπικά δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν Αγνώστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα. Το θέμα όμως είναι τι είναι αυτά τα αντικείμενα αλλά και σε ποιόν είναι άγνωστα. Μπορεί εγώ να μην έχω τη δυνατότητα να αναγνωρίσω ενα αεροπλάνο. Τότε, για μένα, αυτό είναι ένα ΑΤΙΑ. Κάποιοι άλλοι μπορεί να το αναγνωρίσουν και να πουν ότι είναι όντως ένα αεροπλάνο. Τι θα συμβεί όμως να δεν μπορεί να το αναγνωρίσει κάποιος; Μπορούμε να πούμε ότι εφόσον δεν ξέρει κανείς τι είναι αυτό το αντικείμενο, τότε είναι εξωγήινο σκάφος; Ένα τέτοιο επιχείρημα θα ήταν επιχείρημα από την άγνοια. Θα μπορούσα εξίσου εύκολα να ισχυριστώ ότι είναι ο θεός Ήλιος πάνω στο φλεγόμενο άρμα του. Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να φέρει αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη θέση του, ότι δηλαδή είναι εξωγήινο σκάφος. Το γεγονός ότι δεν ξέρει κανείς τι είναι, δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι εξωγήινο ή μη σκάφος.

Επίσης, η ύπαρξη, ή μη, εξωγήινων πρέπει να αποσυνδεθεί από την UFOλογία. Εξωγήινοι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν. Κανείς (ή σχεδόν κανείς) αστρονόμος δεν δέχεται κάτι το διαφορετικό. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν υπάρχουν εξωγήινοι ή όχι αλλά το κατά πόσο έχουν έρθει στον πλανήτη μας μέσα σε δισκοειδή σκάφη και πετάνε στον ουρανό, απαγάγουν ανθρώπους, κάνουν γενετικά πειράματα κλπ. Ακόμα και να δεχθούμε ότι είναι πιθανό να έχουν όντως επισκεφτεί τον πλανήτη μας, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αντικείμενα που βλέπουν διάφοροι άνθρωποι και δεν μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση τους, είναι εξωγήινα. Η πρόταση "το σκάφος αυτό είναι εξωγήινο" είναι αρκετά συγκεκριμένη και πρέπει να υποστηριχτεί από επιχειρήματα που στηρίζουν αυτή την πρόταση, και όχι το τι δεν είναι αυτό το σκάφος, το κατά πόσο πιθανό είναι να υπάρχουν εξωγήινοι και το πόσο πιθανό είναι να έχουν έρθει εξωγήινοι στη Γη.


Περίπατος στα blogs...και μια πρόταση

Τα blogs (ή ιστολόγια), για όσους δεν γνωρίζουν, είναι κάτι σαν διαδικτυακά ημερολόγια. Ο καθένας μπορεί να αρχίσει ένα δικό του blog και να καταγράφει τις σκέψεις του. Φαίνεται λοιπόν ότι τα ελληνικά ιστολόγια αποτελούν ένα ανεκτίμητο κομμάτι του ελληνικού διαδικτύου. Ορισμένα από αυτά καταπιάνονται με θέματα που περιγράφονται στο skepdic και τα αναλύουν. Ενδεικτικά παραθέτω διάφορους συνδέσμους:

καθώς και πολλοί άλλοι. Τα θέματα πάμπολλα και η κριτική μερικές φορές καυστική . Αρκετοί κάνουν αναφορά στο skepdic και προσφέρουν τις σκέψεις τους για τα θέματα του. Έχω να προτείνω το εξής προς τους απανταχού έλληνες bloggers: Λέω να δημιουργήσουμε ένα χώρο στο skepdic όπου θα αναρτώνται καταχωρίσεις από τα blog σας ώστε να είναι κάπου συγκεντρωμένα όλα μαζί. Κάτι σαν το kinja αλλά με θεματολογία του skepdic. Πιστεύω ότι θα βοηθηθεί πολύ η κριτική ανάλυση των θεμάτων αν δημιουργηθεί ένας δακτύλιος από άτομα που ασχολούνται με τα συναφή του Λεξικού ή και με καινούργια θέματα. Κοινώς, λέω να γίνουμε περισσότεροι και...να οργανωθούμε! Για να δουλέψει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας. Αν σας ενδιαφέρει, επικοινωνήστε μαζί μου για να το συζητήσουμε και να το προωθήσουμε. Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη πρόταση, είμαι ανοικτός.


Επιλεγμένη αλληλογραφία

Ο Δήμος Χωματάς μου έστειλε το παρακάτω mail:

Θα παρακάμψω όλα τα δέοντα σχετικά με το site, τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους! Το μόνο που μπορώ να πω είναιθ συγχαρητήρια, τίποτα λιγότερο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι επίκαιρο (ακόμα) αλλά θυμάμαι τον άλλο "μεγάλο" τηλε-βιβλιοπώλη-δημοσιογράφο, τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος έλεγε περί αρχαίων ελληνικών, bill gates και υπολογιστών! Σαν επαγγελματίας του τομέα, και συν τοις άλλοις και πιστοποιημένος από τη Microsoft, θα ήθελα να καταγγείλω το γεγονός! Δεν με πληρώνει η microsoft, αλλά θα ήθελα να δω κάποια στιγμή ένα ξεμπρόστιασμα και σε αυτόν τον τομέα. Καθόμαστε καμιά φορά με φίλους και τον παρακολουθούμε για να διασκεδάσουμε, αλλά πιστεύω ότι πραγματικά παρασέρνουν κόσμο. Το έχω δει να συμβαίνει και λυπάμαι πολύ.

Μα τι να λέμε, ο άνθρωπος πουλάει παράνοια στον κόσμο! Όχι μας κάνουν παρεμβολές, κλπ. Τι να λέμε...

Με εκτίμηση
Δήμος Χωματάς

Τον Βελόπουλο τον θυμάμαι απ' όταν σπούδαζα Θεσσαλονίκη. Στην εκπομπή του έλεγε διάφορα "τραβηγμένα". Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό που είχε πει για την ελληνική γλώσσα. Είπε λοιπόν ότι η ελληνική γλώσσα αυξάνει τη νοημοσύνη (ή τη σκέψη, δεν θυμάμαι ακριβώς) γιατί έχει πολλά φωνήεντα οπότε εισπνέουμε περισσότερο αέρα και οξυγονούται περισσότερο ο εγκέφαλος! Μάλιστα... Όσοι δεν μιλάνε ελληνικά δηλαδή, πάσχουν από εγκεφαλική ανοξία; Τι να πει όντως κανείς.

Επείδη δεν βολεύουν οι ώρες, δεν παρακολουθώ τον Βελόπουλο πλεόν στην εκπομπή του. Πάντως αυτό που λέει ο Δήμος το είχα πετύχει μια φορά. Είναι προφανές ότι αυτό που λέει ο Βελόπουλος για τη Microsoft είναι υπερβολή. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία (εγώ δεν βρήκα τουλάχιστον) που να επιβεβαιώνουν ή να καταρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό. Κινείται στα όρια της συνομωσιολογίας γιατί ακόμα και αν βγει η Microsoft (που το βλέπω πολύ δύσκολο) και να διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, η απέναντι πλευρά θα πει ότι η Microsoft προστατεύει εμπορικά της μυστικά, οπότε είναι φυσικό να αρνείται το γεγονός. Και τρέχα βγάλε άκρη μετά. Πάντως συνεχίζω να ερευνώ το θέμα, μήπως προκύψει τίποτα. Όποιος γνωρίζει κάτι, ας με ειδοποιήσει.

Το επόμενο mail ήταν από έναν συνάδελφο μηχανικό από την Πάτρα:

Καλημέρα...
και συγχαρητήρια τόσο για την πρωτοβουλία όσο και για τη δουλειά που
κάνεις. Με τις συνομωσιολογίες και τις νεοποχίτικες κοτσάνες να έχουν
αρχίσει να διαδίδονται με επικίνδυνο ρυθμό και στη χώρα μας, είναι
πραγματικά παρήγορο να συναντά κανείς κριτικές φωνές σαν τη δική σου.

Δεν κρύβω ότι λόγω κάποιων λανθασμένων αντιλήψεων που είχα σχετικά με την
επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο, είχα δώσει βάση σε κάποιους από τους
ισχυρισμούς σχετικά με τηλεπάθεια, βιοενέργεια και λοιπά μεταφυσικά.
Ψάχνοντας κατέληξα σε διάφορες σελίδες σκεπτικιστών (και βέβαια στο
skepdic.gr), και κατάλαβα το παράλογο του όλου θέματος. Αλλά κυρίως
έμαθα την κριτική σκέψη. Είναι πραγματικά κρίμα αυτή η άποψη να μην
παρουσιάζεται στον κόσμο. Και περισσότερο κρίμα που η κριτική σκέψη και
η επιστημονική μέθοδος δε διδάσκονται σε όλα τα Πανεπιστήμια. Όταν ακούς
φοιτητή πανεπιστημιακής σχολής να παίρνει στα σοβαρά την Ομάδα Ε,
καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πριν κλείσω θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Κατ' αρχάς στο άρθρο
"Ζόμπι και Φ-Ζόμπι" γράφεις:
"...οποιοδήποτε σύστημα βρίσκεται σε μια κατάσταση και δεχόμενο ένα
σήμα/ερέθισμα από το περιβάλλον του αλλάζει την κατάσταση του, τότε μπορεί
να θεωρηθεί ότι "αντιλαμβάνεται" το ερέθισμα. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση,
σχεδόν όλα τα πράγματα στο σύμπαν (δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που δεν
ακολουθεί τον ορισμό αυτό) αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους γιατί
αλλάζουν την κατάσταση τους όταν δεχτούν εξωτερικό σήμα/ενέργεια..."

Μπορώ να φανταστώ μία περίπτωση για την οποία δεν ισχύει αυτό και
συγκεκριμένα τα κβαντικά συστήματα τα οποία βρίσκονται σε μία
ιδιοκατάσταση και στα οποία εκτελείται μέτρηση. Η μέτρηση είναι
"επιθετική" προς ένα σύστημα, αφού σχεδόν πάντα το μεταβάλλει, στη
συγκεκριμένη όμως περίπτωση, το σύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται σα να μην
πήρε το σήμα της μέτρησης ποτέ.

Επίσης, πιστεύω ότι μία μεγάλη έλλειψη του λεξικού είναι η Λεπίδα του
Όκαμ. Είναι για μένα ένα από τα βασικότερα κεφάλαια της κριτικής σκέψης
(δυστυχώς έχω δει ελάχιστους να το εφαρμόζουν) και κατά την άποψή μου θα
πρέπει να είναι από πρώτα άρθρα που θα μεταφραστούν στο μέλλον.

Συγχαρητήρια και πάλι και σ' ευχαριστώ για την προσοχή σου.

Νταλαπέρας Δημήτρης
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής - Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως απάντησα και στον Δημήτρη, είναι γεγονός ότι οι πανεπιστημιακές σχολές δεν διδάσκουν την κριτική σκέψη αλλά την επιστημονική εξειδίκευση. Ούτε και γω είχα διδαχθεί μέσα στη σχολή τίποτε σχετικό. Χρησιμοποιούσαμε την επιστημονική μεθοδολογία, αλλά πουθενά δεν αναγραφόταν ξεκάθαρα το ποιά ακριβώς ήταν η επιστημονική μεθοδολογία. Ομολογώ ότι και γω θεωρούσα πιθανά μερικά από τα θέματα που περιγράφει το skepdic. Άρχισα και γω να ψάχνω το θέμα, μέχρι που έπεσα πάνω στο αγγλικό skepdic και κατάλαβα το πόσο ευφάνταστα είναι όλα αυτά. Γι' αυτό λοιπόν και αποφάσισα να το μεταφράσω στα ελληνικά: δεν υπήρχε πουθενά ελληνική κριτική βιβλιογραφία για τα θέματα αυτά. Βλέπω τώρα ότι τελικά ήταν σωστή κίνηση.

Για το δεύτερο θέμα που αναφέρει ο Δημήτρης, δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο φαινόμενο. Είναι πιθανόν να συμβαίνει, αν και εμένα μου φαίνεται παράλογο να "μπαίνει" ενέργεια σε ένα σύστημα και αυτό να μην αντιδρά καθόλου. Όπως και να 'χει, περισσότερες πληροφορίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Για τη Λεπίδα του Όκκαμ τώρα, υποσχέθηκα στον Δημήτρη ότι θα είναι η επόμενη καταχώριση που θα μεταφράσω. Πρέπει όμως να πω ότι λόγω του θέματος με την Εναλλακτική Ιατρική και την αναμενόμενη απάντηση του ομοιοπαθητικού ιατρού (βλέπε παραπάνω), ίσως να μεταφραστεί πρώτα η καταχώριση για την ομοιοπαθητική και μετά η Λεπίδα του Όκκαμ.

Εις αναμονήν λοιπόν της απάντησης του ομοιοπαθητικού.

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα