• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ιπτάμενοι Δίσκοι

Στις 24 Ιουνίου του 1947 ο Κένεθ Άρνολντ (Keneth Arnold) ισχυρίστηκε ότι είδε εννιά αεροσκάφη με σχήμα "ημισέληνου", να πετούν ακανόνιστα και με εκπληκτική ταχύτητα κοντά στο όρος Rainier. Είπε ότι του θύμισαν δίσκους που πλανάρουν πάνω στο νερό. Ένας συντάκτης της εφημερίδας Eastern Oregonian ανέφερε ότι ο Άρνολντ είδε "στρόγγυλα" αντικείμενα. Άλλες αναφορές λένε για "δισκοειδή" αντικείμενα. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, υπήρχαν εκατοντάδες αναφορές από όλη την Αμερική για θεάσεις ιπτάμενων "δίσκων".

Κάποιοι πιστεύουν πως το γεγονός ότι τόσες θεάσεις A.T.I.A. (UFO) και εξωγήινων συμορφώνονται με ένα γενικό πρότυπο, αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρητές δεν έχουν κάνει λάθος. Πρέπει να βλέπουν τα ίδια πράγματα. Είναι πιο πιθανό ότι βλέπουν αυτά που βλέπουν λόγω των προσδοκιών τους, που βασίζονται σε στερεότυπα που δημιουργήθηκαν, κατά μεγάλο βαθμό, από τα μέσα μαζική ενημερωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως και υπό μερικά άλλα, οι θεάσεις Α.Τ.Ι.Α. και εξωγήινων μπορούν να συγκριθούν με τις θεάσεις του Άγιου Βασίλη.

Ο Άρνολντ καθώς επιδεικνύει τα αντικείμενα που είδε(σ.τ.μτφ: Ο Keneth Arnold ποτέ δεν ανέφερε ότι είδε δισκοειδή σκάφη. Η αναφορά του αφορούσε σε σκάφη με σχήμα "ημισέληνου", όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία όπου ο ιδιος περιγράφει την αναφορά του. Προφανώς η αναφορά του αυτή διαστρεβλώθηκε από τα ΜΜΕ και καταλήξαμε στους ιπτάμενους δίσκους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ομοιότητα των σκαφών που ανέφερε ο Arnold, με κάποια πειραματικά και πρωτοποριακά σκάφη της εποχής. Ένα από αυτά είναι το γερμανικό Gotha Go-229, το οποίο πέταξε για πρώτη φορά το 1945, αλλά και διάφορα άλλα πειραματικά μοντέλα τύπου "ιπτάμενης πτέρυγας" της αμερικανικής εταιρίας Northrop, όπως το N1M “Jeep”, που πέταξε τον Ιούλιο του 1940, το XB-35, το YB-49 και το YRB-49A, που αποτελούν και τους προδρόμους του σημερινού στελθ βομβαρδιστικού Β-2. Ίσως τελικά αυτό που είδε ο Arnold να μην ήταν και τόσο απόκοσμο, αλλά σίγουρα κάτι μπροστά από την αεροναυπηγική εποχή του.)

Σχετικές καταχωρίσεις: Α.Τ.Ι.Α. (UFO), σφαιρικές αστραπές, απαγωγές εξωγήινων, περιοχή 51, φαινόμενο αυτοκίνησης, ακρωτηριασμός ζώων, αγρογλυφικά (crop cirlces), οι άνδρες με τα μαύρα και Ρόσγουελ


Περισσότερες Πληροφορίες


Bartholomew, Robert E. and Benjamin Radford. "The Birthplace of the Flying Saucer," in Hoaxes, Myths, and Manias - Why We Need Critical Thinking (Prometheus Books 2003).

Frazier, Kendrick. (ed.) The Ufo Invasion : The Roswell Incident, Alien Abductions, and Government Coverups (Prometheus, 1997).

Gardner, Martin. Fads and Fallacies in the Name of Science (New York: Dover Publications, Inc., 1957),

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα